Despre noi

Abilitare

Data ultimei actualizări : 20.01.2020 | Tipăreşte pagina

Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat.

Atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Teza de abilitare relevă capacităţile şi performanţele didactice şi de cercetare. Teza prezintă în mod documentat realizările profesionale obţinute ulterior conferirii titlului de doctor în ştiinţă, care probează originalitatea şi relevanţa contribuţiilor academice, ştiinţifice şi profesionale şi care anticipează o dezvoltare independentă a viitoarei cariere de cercetare şi/sau universitare.

Teza de abilitare se bazează pe rezultatele ştiinţifice publicate/brevetate sau pe realizările profesionale făcute publice anterior depunerii dosarului de abilitare şi ulterior obţinerii titlului de doctor, făcând trimitere la respectivele publicaţii, brevete sau realizări fără a fi obligatorie reproducerea lor. Acestea se prezintă succint în scopul indicării evoluţiei şi dezvoltării carierei academice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi a direcţiilor principale şi de dezvoltare viitoare ale acesteia, în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare.

Susţinerea în sesiune publică a tezei de abilitare şi obţinerea atestatului de abilitare se realizează numai în cadrul unei Instituţii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD)/Instituţii Organizatoare de Doctorat (IOD), în domeniul solicitat de candidat.  

Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare este stabilită de Ordinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nr. 3.121 din 27 ianuarie 2015 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare.

Comisia pentru evaluarea tezei de abilitare

  1. Comisia de specialitate analizează dosarul de abilitare, înaintea susţinerii publice, şi poate solicita lucrări ştiinţifice sau documente relevante pentru activitatea ştiinţifică, profesională şi academică a candidatului.
  2. Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare este alcătuită din 3 membri, specialişti cu renume în domeniul de doctorat vizat de candidat, care deţin calitatea de conducător de doctorat. Minimum 2 dintre membrii comisiei de specialitate trebuie să nu fie cadre didactice titulare sau cercetători în cadrul instituţiei care organizează procesul de obţinere a atestatului de abilitare sau în cadrul instituţiei din care provine candidatul, dacă acestea sunt distincte.

Documente utile

Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Acte necesare pentru dosarul candidatului
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 550.07 Kb
Descarca CERERE-TIP pentru susţinerea tezei de abilitare
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 251 Kb
Descarca Anexa 7A
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 794 Kb
Descarca Fișa standarde minimale Medicină Dentară
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 314.52 Kb
Descarca Fișa standarde minimale Medicină - Farmacie
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 315.22 Kb
Descarca Date contact
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 253.88 Kb
Descarca Acord publicare
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 12.75 Kb
Descarca Model - DECLARAŢIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 24 Kb
Descarca Comisia de Abilitare
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 365.03 Kb
Descarca Formular PROPUNERE COMISIE DE ABILITARE
 
Tip fişier : DOC | Dimensiune : 258.5 Kb
Descarca Model - RAPORTUL COMISIEI DE ABILITARE
 
Tip fişier : DOCX | Dimensiune : 14.02 Kb

Reglementări Abilitare

Descarca Ghid de redactare teză de abilitare
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 394.8 Kb
Descarca Metodologie privind recunoaşterea titlului de doctor
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 7.95 Mb
Descarca Ordin 6.129/2016 - standarde minimale
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 90.16 Kb
Descarca Anexa ordin 6.129/2016 standarde minimale
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 4.28 Mb

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >