Disciplina de Odontoterapie şi Endodonţie

Data ultimei actualizări : 06.12.2013 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Timişoara, Bd. Revoluţiei 1989 nr. 9, etaj  V
Telefon : 0744862557
E-mail : nical78@yahoo.com

 

Disciplina de Odontoterapie şi Endodonţie a fost înfiinţată în cadrul Facultăţii de Stomatologie a Universităţii de Medicină din Timişoara în anul 1963 sub conducerea Prof. Dr. Nicolae Duţescu. In anul 1964 la conducerea Disciplinei a urmat Prof. Dr. Victor Severineanu, fiind urmat apoi din anul 1992 de Prof. Dr. Ioana Nica, respectiv de către Prof. Dr. Virgil Cârligeriu din anul 2009.

În cadrul acestei discipline activează activeaza 8 cadre didactice titular şi 2 la plata cu ora ce coordonează cursurile şi stagiile preclinice şi clinice de Odontoterapie şi Endodonţie cu studenţii anilor III, IV şi V de studii ai Facultăţii de Medicină Dentară, dar şi cu cei din anul anul III de studiu ai Colegiului de Asistenţă Dentară. Disciplina dispune logistic de 5 săli de stagiu dotate cu un total de 23 de unităţi dentare de lucru şi de un microscop operator dentar.

Din anul 2009, odată cu înfiinţarea noii specialităţi de Endodonţie, disciplina îndrumă şi coordonează anual activitatea de pregătire a unui numar de 7 medici rezidenţi în această specialitate.

Curricula cursurilor de Odontoterapie şi Endodonţie este în concordanţă cu  cea a societăţilor internaţionale de profil, fiind permanent actualizată cu ultimele noutăţi în domeniu. Pe lângă stagiile clinice, anual sunt organizate workshop-uri pentru studenţi, având ca tematică implementarea tehnologiilor de lucru moderne în practica clinică.

Disciplina de Odontoterapie Conservativă si Restauratoare se extinde cu tematica de curs şi stagiu pentru studenţii Facultăţii de Medicină Dentară, pe parcursul unui întreg an universitar (anul III de studiu). Conform curriculei, cursul de Odontoterapie se desfăşoară în semestrul I sub titulatura “Tehnologia preparării şi restaurării conservative a leziunilor ţesuturilor dure dentare”, iar tematica lucrărilor practice desfăşurate pe fantom este în deplină concordanţă cu cea a cursurilor. Semestrul al II-lea este în întregime unul clinic şi pune pentru prima dată studenţii noştri în contact direct cu pacienţii, tematica de studiu fiind reprezentată de “Patologia clinică a cariei dentare şi indicaţiile clinico-terapeutice”. În acest sens, studenţii sunt instruiţi teoretic şi practic în realizarea tratamentelor leziunilor ţesuturilor dure dentare conform ultimelor concepte în domeniu, fiind totodată îndrumaţi să deprindă o atitudine clinică corectă de protecţie a complexului pulpo-dentinar.

Disciplina de Endodonţie se extinde cu tematica de curs şi stagiu tot pe parcursul a 2 semestre, astfel: în semestrul I din anul IV de studiu şi în semestrul II din anul V de studiu, având ca obiect de studiu “Diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale pulpei dintelui”, respectiv “Necroza pulpară şi complicaţiile acesteia”. Activitatea Disciplinei de Endodonţie este axată pe instruirea studenţilor în diagnosticarea corectă a afecţiunilor pulpare şi a complicaţiilor acestora, cât şi pe realizarea unor tratamente endodontice moderne, în deplină concordanţă cu cerinţele actuale ale endodonţiei. Protocoalele noastre de lucru prevăd obligatoriu izolarea dinţilor  cu sistemul de digă, măsurarea electronică a lungimii de lucru, prepararea cu conicităţi sporite a spaţiului endodontic  cu ajutorul instrumentelor manuale clasice, dar şi al instrumentelor moderne din aliaje de nichel-titan, irigarea cu soluţii concentrate de hipoclorit de sodiu şi în final obturarea spaţiului endodontic prin tehnica condensării laterale.

In acest sens, disiplina colaborează cu o serie de cadre universitare din Germania şi Ungaria, ce susţin periodic cursuri şi workshop-uri pentru studenţi.

Anual, toate cadrele didactice din cadrul Disciplinei de Odontoterapie şi Endodonţie coordonează ştiinţific lucrări de licenţă ale studenţilor Facultăţii de Medicină Dentară.

Şef de disciplină

Conf. dr.
Nica Luminiţa


Telefon : 0744 862 557
Email : nical78@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Conf. dr.
Nica Luminiţa


Telefon : 0744 862 557
Email : nical78@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
Ş. L. dr.
Cîrligeriu Laura


Telefon : 0722 752 961
Email : laucarligeriu@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Ş. L. dr.
Ruja Andreea


Telefon : 0722 479 101
Email : andreearuja@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
Asist. Univ. dr.
Gaşpar Diana


Telefon : 0724 939 323
Email : diana_gaspar55@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Asist. Univ. dr.
Bodea Rodica


Telefon : 0726 929 679
Email : drbodea@gmail.com
Vezi curriculum vitae
Asist. Univ. dr.
Boariu Marius


Telefon : 0722 701871
Email : boarium@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Asist. Univ. dr.
Marinescu Adrian


Telefon : 0722 896 655
Email : dr.adimarinescu@gmail.com
Vezi curriculum vitae
Asist. Univ. dr.
Tapalaga Gianina


Telefon : 0745 263 548
Email : tapalaga_gianina@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >