Disciplina de Reabilitare Orală

Data ultimei actualizări : 18.02.2019 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa: Bd.Revoluţiei din 1989, nr.9, etajul IV, 300070, Timişoara, România
Telefon: +40 744 505 503
E-mail: todea.darinca@umft.ro

 

Disciplina de Reabilitare Orală şi Urgenţe în Medicina Dentară este coordonată de doamna prof.univ.dr. Carmen Todea, începând cu anul 1997, dată până la care a fost condusă de domnul prof.univ.dr. Nicolae Marcu. Denumirea disciplinei, la preluare, a fost de Policlinică Stomatologică, apoi din 1997, la iniţiativa doamnei professor, a fost schimbată în Reabilitare orală, iar începând cu anul 2001, titulatura s-a completat în formatul actual prin preluarea de către disciplină a compartimentului de urgenţe în medicina dentară.

Sediul disciplinei se află în cadrul facultăţii de Medicină dentară, la etajul IV şi la parter, în spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea şi Ambulatorul de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţe Timişoara. 

În cadrul disciplinei îşi desfăşoară activitatea 2 cadre didactice cu contract pe perioadă nedeterminată:

 • Profesor Universitar. dr. Carmen Todea
 • Şef lucrări dr. Mariana Miron

- 4 cadre didactice cu contract pe perioadă determinată:

 • Asist.univ. dr. Elena Hanigovski, doctorand
 • Asist.univ. dr. Ruxandra Luca, doctorand
 • Asist.univ. dr. Daliana Bojoga, doctorand
 • Asist.univ. dr. Roxana Munteanu, doctorand

La sediul disciplinei se susţin următoarele cursuri obligatorii:

 • Reabilitare Orală şi Urgenţe în Medicina Dentară,  anul VI MD (secţia Română şi Engleză)
 • Pregătirea lucrării de licenţă, anul VI MD (secţia Română şi Engleză)
 • Metodologia cercetării ştiinţifice medicale, anul IV MD (secţia Română şi Engleză)

Cursurile Facultative şi Opţionale:

 • Terapii alternative, anul V şi VI MD (secţia Română şi Engleză)
 • Pacienţi cu risc în practica de medicină dentară, anul V MD (secţia Română şi Engleză)
 • Istoria medicinei dentare, anul IV MD (secţia Română şi Engleză)

Pe lângă activitatea didactică, membrii disciplinei coordonează lucrări de licenţă, participă la examenele de Admitere, Licenţă, Medic Specialist, de promovare, sunt membrii în comisii de doctorat, masterat şi de atestare a competenţei în utilizarea Laserelor în Medicina Dentară.

Disciplina este dotată cu 14 unituri Adec, sisteme PC, Xerox, aparat foto, aparate pentru sterilizare, instrumentar de specialitate, echipament de electrochirurgie şi radiochirurgie.  În plus, în cadrul disciplinei există cinci echipamente laser, un diagnodent, microscop operator, care permit realizarea unor terapii de specialitate alternative, de nivel internaţional şi constituie parte componentă importantă a bazei pentru cercetarea ştiinţifică.

Membrii disciplinei sunt membrii fondatori şi de conducere ai Societăţii Române de Laseri în Stomatologie (SRLS), fondată în 2003. De la înfiinţare şi până în prezent, SRLS a organizat cu succes opt manifestări ştiinţifice internaţionale de laseri în medicina dentară, care s-au bucurat de fiecare dată de participarea unor personalităţi naţionale şi internaţionale de elită în domeniu.

De asemenea, la iniţiativa şi în urma eforturilor susţinute ale d-nei prof. univ. dr. Carmen Todea, la sediul disciplinei se desfăşoară cursuri în cadrul programului de Master European "European Master Degree of Laser Applications". Programul european EMDOLA a fost născut prin cooperarea ştiinţifică şi didactică a mai multor centre universitare din Uniunea Europeană. Acest proiect este operaţional de mai bine de 6 ani în Liege, Barcelona, Parma, Roma şi în ultimii trei ani s-a alăturat şi Timişoara. Aceste universităţi oferă un plan de studiu comun format din 10 module pe parcursul a 2 ani. Cursurile se desfăşoară în limba engleză şi română (cu traducere simultană engleză-română pentru situaţiile în care este nevoie). La absolvirea modulelor, studenţii-masteranzi primesc o recunoaştere dublă prin acordarea unei diplome din partea universităţii gazdă şi o diplomă europeană.

În plus, la sediul disciplinei, sub coordonarea d-nei prof. Dr. Carmen Todea se susţine, în mod regulat, cursul postuniversitar  "Terapia cu Laseri în Medicina Dentară", care se bucură de un real success. Cursul este structurat pe 3 module care implică abordarea tratamentelor convenţionale versus tratamnetele laser-asistate cu aplicare în ramurile medicinei dentare. Programul se desfăşoară în Timişoara, urmând ca la finele celor 3 module, participanţii să susţine un examen de competenţă prin care vor primi o diplomă de liberă practică în utilizarea laserului în medicina dentară.

Membrii  disciplinei sunt implicaţi într-o amplă activitate de cercetare, care s-a concretizat pe parcursul anilor, prin câştigarea unor Granturi de cercetare, articole în reviste de specialitate, cu factor de impact sau în reviste din baze de date internaţionale, participări la manifestări ştiinţifice de specialitate, naţionale şi internaţionale.

Principalele Proiecte câştigate de membrii disciplinei sunt:

 • CEEX 82 - Optimizarea tratamentelor dento-parodontale prin utilizarea tehnologiei laser – Testări multidisciplinare (2006 – 2008)
 • Proiectul CNCSIS IDEI 1752 / 2009-2011: Dezvoltarea de metode optoelectronice de explorare şi diagnostic precoce a testării vitalităţii dinţilor şlefuiţi în scop protetic şi a inflamaţiei gingiei marginale, Optimizarea tehnicii de lucru.
  Perioada contractului: 2009 – 2011 Site-ul proiectului: http://idei-1752.umft.ro

Şef de disciplină

Prof.univ. dr.
Darinca Carmen Marilena TODEA


Telefon : +40 744 505 503
Email : todea.darinca@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Prof.univ. dr.
Darinca Carmen Marilena TODEA


Telefon : +40 744 505 503
Email : todea.darinca@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Șef Lucrări dr.
Mariana MIRON


Telefon : +40 722 644 842
Email : miron.mariana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Asist. univ. dr.
Elena HANIGOVSKI


Telefon : +40 744 391 958
Email : hanigovski.elena@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Asist. univ. dr.
Ruxandra LUCA


Telefon : +40 740 273 589
Email : ruxandra13@gmail.com
Vezi curriculum vitae
 
Asist. univ. dr.
Daliana BOJOGA


Telefon : +40 752 206 703
Email : mocuta.daliana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Asist. univ. dr.
Roxana MUNTEANU


Telefon : +40 768 262 643
Email : jicarean@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >