Disciplina de Tehnologia Protezelor Dentare (Tehnică Dentară)

Data ultimei actualizări : 06.02.2019 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : B-dul Revoluţiei din 1989, nr. 9, Cod. 300041
Telefon : 0722310299
E-mail : sliliana@umft.ro

 

Colegiul Universitar Medical cu Specializarea Tehnică Dentară a fost înfiinţat în 1993, funcţionând în cadrul Facultatăţii de Stomatologie din Timişoara, beneficiind de dotarea şi cadrele didactice de la această facultate. Disciplina de Tehnologie a Protezelor Dentare a fost coordonată iniţial de D-nul Prof. univ. Dr. Bratu Dorin şi susţinută de cadrele didactice de la Disciplina de Propedeutică şi Materiale Dentare, precum şi de tehnicienii instructori de la aceeaşi disciplină. În 1996 Dr. Borţun Cristina, medic primar stomatolog, doctor în medicină, vine ca titular în cadrul Specializării de Tehnică Dentară. Ulterior au venit prin concurs şi alte cadre didactice şi tehnicieni instructori, de asemenea titulari la Specializarea de Tehnică Dentară. Astfel s-a înfiinţat Disciplina de Tehnologie a Protezelor Dentare, sub coordonarea D-nei Prof. Univ. Dr. Borţun Cristina.

În prezent în cadrul disciplinei se predau 5 materii de specialitate, respectiv Tehnologia protezelor unidentare, Tehnologia protezelor totale, Tehnologia protezelor parţiale mobilizabile, Tehnologia sistemelor speciale, Tehnologie CAD/CAM.

În paralel se desfăşoară activitate de cercetare, centrată în principal pe următoarele teme: modelare tridimenională, design asistat de calculator în domeniul proteticii dentare, simulări numerice (analiza cu elemente finite) în domeniul proteticii dentare, procedee moderne de sudare a aliajelor dentare în mediu de gaz protector, respectiv sudarea laser, sudarea cu microplasmă, aspecte structurale şi comportament electrochimic ale aliajelor dentare nenobile, sisteme speciale utilizate în tehnologia protezelor dentare compozite, sisteme integral ceramice în tehnologia protezelor dentare fixe, studii biomecanice ale protezelor dentare, sisteme computerizate în tehnologia protezelor dentare. Din 2005 şi până în prezent, în cadrul disciplinei s-au derulat 8 proiecte de cercetare, câştigate prin competiţii naţionale, care au facilitat dotarea disciplinei cu echipamente moderne, de care beneficiază studenţii în cadrul activităţii didactice şi crearea unei baze pentru activitatea de cercetare a cadrelor didactice actuale şi a studenţilor doctoranzi din cadrul disciplinei.

Şef de disciplină

Prof. univ. dr.
Liliana POROJAN


Telefon : 0722310299
Email : sliliana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Prof. univ. dr.
Liliana POROJAN


Telefon : 0722310299
Email : sliliana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Asist. univ. dr.
Călin Ovidiu ILIE


Telefon : 0733194828
Email : Ilie.ovidiu@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Asist. univ. dr.
Cristina Elena SAVENCU


Telefon : 0734662519
Email : cristina.savencu@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Asist. univ. dr.
Ildiko GERGELY


Telefon : 0722854431
Email : gergely.ildiko@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Asist. univ. dr.
Roxana Diana VASILIU


Telefon : 0745225523
Email : roxana.vasiliu@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >