Facultatea de Medicină

Disciplina de Hematologie

Data ultimei actualizări : 20.09.2012 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Str.Gheorghe Dima, Nr.5
Telefon : 0256/433081
E-mail : ionitahortensia@clicknet.ro

 

Începând cu anul universitar 1992/1993 se înfiinţează în cadrul învăţământului modulat de medicină internă din Universitatea de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara – Disciplina de Hematologie Clinică având ca şef de disciplină pe D-na Prof.Univ.Dr. Hortensia Ioniţă.

Un an mai târziu ia naştere şi Clinica de Hematologie în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, prin transformarea compartimentului de Hematologie ale cărui baze au fost puse de Dl.Conf.Dr.Ludovic Roth, personalitate marcantă a hematologiei româneşti şi intemeietorul şcolii timişorene de hematologie.

Din 1994 s-a înfiinţat pe lânga Clinica de Hematologie un compartiment de laborator clinic destinat atât efectuării de teste pentru pacienţii clinicii, cât şi activităţii de cercetare. În prezent laboratorul clinicii cuprinde patru subunităţi, respectiv: citomorfologie hematologică medulară şi sânge periferic, citometrie în flux şi hemostază. Dotarea laboratorului cu aparatură performantă şi inalta calificare a personalului face posibilă pregatirea medicilor rezidenţi de medicină de laborator în domeniul hematologiei de laborator fiind singura unitate de acest fel din sud-vestul ţării.

Colectivul Disciplinei de Hematologie este alcătuit din şapte membrii, cu toţii deţinători ai titlului de doctor în ştiinţe medicale, iar D-na Prof.UnivDr. Hortensia Ioniţă este conducator de doctorat din anul 1998, având pâna în prezent 20 teze de doctorat conduse şi validate cu titlul de doctor în ştiinţe medicale.

Preocupările colectivului Disciplinei de Hematologie Clinică se îndreaptă în primul rând către pregătirea studenţilor anului V ai facultăţii de medicină generală, a studenţilor colegiului de laborator şi nu în ultimul rând a medicilor rezidenţi de hematologie, dar şi din alte specialităţi (nefrologie, medicină internă, etc).

Totodată activitatea de cercetare este o parte integrantă şi importantă a preocupărilor Disciplinei de Hematologie, toţi membrii fiind angrenaţi în studii clinice de faza II si III, participând în calitate de colaboratori la diverse granturi naţionale şi internaţionale.Temele de cercetare se concentrează asupra studiului limfoamelor maligne, a leucemiilor acute şi cronice şi a sindroamelor mielodisplazice, atât în cadrul studiilor clinice, cât şi ca preocupări individuale.

De-a lungul anilor colectivul Clinicii de Hematologie Timişoara a elaborat peste 120 de lucrări în extenso şi peste 360 de lucrări în rezumat publicate în reviste de specialitate din ţară, 5 lucrări în extenso şi peste 80 de lucrări în rezumat publicate în străinătate.

Colectivul Clinicii de Hematologie are o fructuoasă colaborare cu Clinica de Onco-Hematologie pediatrică a Spitalului Loius Ţurcanu condusă de D-na Prof.Univ.Dr.Margit Şerban în vederea pregătirii, selecţiei şi îndrumării pacienţilor cu hemopatii maligne în Unitatea de Transplant copii şi adulţi din Timişoara.

Deasemenea există strânse colaborări cu alte clinici de hematologie din ţara precum Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul Oncologic Prof.Dr.Ion Chiricuţă Cluj-Napoca, Institutul Oncologic Iaşi, Clinicile de Hematologie din Iaşi şi Craiova, cât şi din străinătate – Spitalul Saint Loius Paris – prof.Eliane Gluckman – Şeful Departamentului de Transplant Medular, Hammersmith Hospital Londra – Prof.Jane Apperley.

Colectivul disciplinei este membru într-o serie de societăţi ştiinţifice şi profesinale, precum: Societatea Naţională de Hematologie, Societatea Europeană de Hematologie, Societatea Internaţională de Hematologie Experimentală, Societatea Internaţională de Genetică, Societatea de Imunologie, Societatea Ştiinţifică Timişoara Medicală.

Şef de disciplină

Prof.Univ.Dr.
Hortensia Ionita


Telefon : 0256/433081
Email : ionitahortensia@clicknet.ro

 

Membri

Prof.Univ.Dr.
Hortensia Ionita


Telefon : 0256/433081
Email : ionitahortensia@clicknet.ro

Sef Lucrari Dr.
Liviu Cheveresan


Telefon : 0256/433081
Email : cheveresanliviu@yahoo.com

 
Asist.Univ.Dr.
Maria Iordache


Telefon : 0256/433081
Email : mariaiordache2004@yahoo.com

Asist.Univ.Dr.
Despina Calamar-Popovici


Telefon : 0256/433081
Email : alain@upcnet.ro

 
Asist.Univ.Dr.
Ioana Ionita


Telefon : 0256/433081
Email : mdioanaionita@yahoo.com

Asist.Univ.Dr.
Dacian Oros


Telefon : 0256/433081
Email : dacianoros@gmail.com

 
Asist.Univ.Dr.
Violeta Todorescu


Telefon : 0256/433081
Email : violletta13@yahoo.com

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >