Facultatea de Medicină

Disciplina de Medicină internă de ambulator, prevenţie şi recuperare cardiovasculară

Data ultimei actualizări : 20.10.2017 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Clinica de Recuperare Cardiovasculară, B-dul C.D. Loga nr.49, Timişoara, cod 300020
Telefon : 0256 - 491880
E-mail : pum@umft.ro

 

Învăţământul de policlinică medicală a fost creat în Institutul de Medicină din Timişoara în anul universitar 1966/1967, din iniţiativa Prof.univ. dr. Luca Stanciu.

La momentul începutului, un colectiv restrâns asigura activitatea didactică în clădirea Policlinicii nr.3: trei cabinete medicale şi o sală de curs. Din 1974 noua locaţie a disciplinei devine Clinica ASCAR pentru ca din 1992 disciplina să preia baza materială a Centrului „Boicil” şi să o transforme, din iniţiativa Prof. univ. dr. Branea Ioan în Clinică de Cardiologie Preventivă şi Recuperare, cuprinsă ulterior în structura Institutului de Boli Cardiovasculare.

Procesul didactic, aşa cum l-a conceput Prof. L. Stanciu, a fost axat iniţial pe formarea medicului de medicină generală şi antrenarea acestuia pentru profilul de urgenţă medicală prespital. Preluarea conducerii disciplinei de către Prof. I. Branea a însemnat o reconsiderare a scopurilor iniţiale şi aşezarea disciplinei pe un concept modern, formativ, de abordare comprehensivă a medicinei interne de la prevenţie la recuperare. În această perioadă, dacă pentru învăţământul universitar disciplina îşi păstreză conţinutul ei iniţial, pentru asistenţa medicală devin preponderente activităţile de cardiologie preventivă şi recuperare cardiovasculară. Ariile de cercetare ştiinţifică s-au diversificat treptat şi au vizat teme prioritare din domeniul cardiologiei: explorări cardiovasculare neinvazive, cardiomiopatii, individualizarea tratamentului fizic în programul de recuperare al afecţiunilor cardiovasculare. Valorificarea activităţii de cercetare ştiinţifică s-a concretizat în tratate, monografii, studii publicate şi în trei premii internaţionale.

Din anul 2000, noul şef al disciplinei devine Prof. univ. dr. Silvia Mancaş care continuă modelul modern de organizare fundamentat de Prof. Dr. I. Branea. Disciplina îşi creează o structură flexibilă, modulară, cu scopul de a concentra noţiunile necesare în pregătirea viitorului absolvent pentru practica medicală ambulatorie. Activitatea de învăţământ se diversifică:

  • cursuri, stagii pentru studenţii anului VI Medicină Generală (limba română şi limba engleză)
  • cursuri, stagii pentru studenţii anului III Asistenţă Medicală Generală
  • cursuri, stagii pentru studenţii anului III Radiologie, Imagistică Medicală şi Nursing în Medicină Internă
  • învăţământ postuniversitar pentru medicii rezidenţă în specialitatea medicină internă
  • cursuri de educaţie medicală continuă

Din anul 2004 sub conducerea Doamnei Prof. Dr. Silvia Mancaş se desfăşoară învăţământ doctoral. Curricula disciplinei asigură programe de studiu universitar pentru cele trei cicluri: ciclul I – studii universitare de licenţă, ciclul II – studii universitare de masterat şi ciclul III – studii universitare de doctorat.

Cercetarea ştiinţifică se nuanţează şi dobândeşte profunzime în domenii de mare actualitate ale cardiologiei moderne: studiul riscului cardiovascular, studiul disfuncţiei endoteliale, ergospirometria în studiul adaptării la efort a pacienţilor cu proceduri de revascularizare coronariană şi intervenţii chirurgicale cardiovasculare.

Din 2005 a fost abordat şi domeniul medicinei integrative, în care, în cadrul unui colectiv interdisciplinar cu Facultatea de Farmacie şi cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară a Banatului se studiază efectele extractelor de plante medicinale asupra funcţiei endoteliale şi asupra sindromului metabolic.

Astazi, după aproape 5 decenii, disciplina se constituie într-un colectiv de cadre didactice, ce împletesc activitatea practică şi de cercetare ştiinţifică la standarde europene.

Şef de disciplină

Prof.univ.dr.med.
Mancaş Silvia


Telefon : 0256 – 491880
Email : silviamancas@gmail.com

 

Membri

Prof.univ.dr.med.
Mancaş Silvia


Telefon : 0256 – 491880
Email : silviamancas@gmail.com

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >