Facultatea de Medicină

Disciplina de Sănătate publică şi management sanitar

Data ultimei actualizări : 20.10.2017 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Str. Tudor Vladimirescu, nr. 14, Timişoara
E-mail : sanatatepublica@umft.ro

 

Disciplina de Sănătate publică a fost înfiinţată în anul 1952. La început a avut denumirea de Biostatistică până în 1954, apoi de Organizare sanitară până în 1961 şi de Sănătate publică până în 1967. Începând din 1967 şi până în anul 2000 funcţionează cu denumirea de Medicină socială. Din anul universitar 2000-2001 disciplina se numeşte Sănătate publică şi management sanitar.

În urma modificărilor planurilor de învăţământ, în prezent disciplina se predă la anul V MG (secţia română, engleză şi franceză). Din anul universitar 2005-2006 cursul de Sănătate publică se predă şi la Colegiul de Balneo-fizio-kinetoterapie, la anul I, iar din anul 2011-2012 şi la Colegiul de Nutriţie şi dietetică, la anul III.

În cadrul activităţii de cercetarea ştiinţifică s-au abordat diferite probleme de sănătate publică: aspecte demografice, morbiditatea şi mortalitatea prin boli cronice cu largă răspândire, comportamente cu risc în rândul adolescenţilor, organizarea şi funcţionarea unităţilor sanitare etc.

Disciplina de Istoria medicinei a fost înfiinţată în 1954. Începând din anul universitar 1998-1999 cursul de Istoria medicinei se predă şi la secţia engleză, iar dina nul universitar 2011-2012 şi la secţia franceză. Începând din anul universitar 2010-2011 disciplina este opţională şi se predă la anul I Medicină generală.

S-a urmărit cunoaşterea de către studenţi a evoluţiei concepţiilor medicale de-a lungul timpului, precum şi a contribuţiei unor personalităţi medicale la dezvoltarea medicinei universale şi româneşti.

În domeniul Istoriei medicinei, cercetarea ştiinţifică a abordat probleme de etnoiatrie în Banat şi activitatea unor personalităţi medicale din această regiune.

Din anul universitar 2006-2007 la Colegiul de Asistenţă Medicală Generală, anul II, a început predarea unor discipline noi: Management în nursing şi Nursing comunitar.

În ultimele două decenii activitatea didactică se diversifică prin apariţia învăţământului postuniversitar pentru medicii rezidenţi în specialitatea Sănătate publică şi management sanitar şi prin organizarea unor cursuri de educaţie medicală continuă în domeniul managementului sanitar. Din anul universitar 2008-2009 se organizează primul master din cadrul UMF Victor Babeş Timişoara: Managementul Serviciilor Sociale şi de Sănătate cu o durată de 1 an.

Şef de disciplină

Prof. univ. dr.
CRISTIAN VLĂDESCU


Email : cristian.vladescu@gmail.com
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Prof. univ. dr.
CRISTIAN VLĂDESCU


Email : cristian.vladescu@gmail.com
Vezi curriculum vitae
Prof. dr.
Sorin URSONIU


Email : sursoniu@umft.ro
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. dr.
Virgil CIOBANU


Email : vciobanu2000@yahoo.fr
Vezi curriculum vitae
Asist. dr.
Constantin CARAION-BUZDEA


Email : ccaraion@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Asist. dr.
Adina BUCUR


Email : adina.bucur@gmail.com
Vezi curriculum vitae
Asist. dr.
Ion RADU


Email : ionut_radu@gmail.com
Vezi curriculum vitae
 

Documente utile

Unele documente sunt în format PDF şi pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu îl aveţi îl puteţi descărca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Sănătate Publică şi Management Sanitar
 
Tip fişier : PDF | Dimensiune : 3.4 Mb

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >