Facultatea de Medicină

Disciplina de Semiologie Medicală II

Data ultimei actualizări : 16.09.2016 | Tipăreşte pagina

Contactează-ne

Adresa : Spital Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Clinica de Cardiologie, Bdul. Revolutiei, Nr. 12, Timisoara, cod 300024
Telefon : 0256/498 345
E-mail : semiologiemedicala@gmail.com

 

Disciplina de Semiologie Medicală II, înfiinţată în anul 1989, a pornit la drum cu un colectiv format iniţial din doar 3 cadre didactice: Dr. Radu Cristodorescu, Dr. Rodica Avram şi Dr. Mirela Tomescu. Primul şef al disciplinei a fost Prof. Dr. Cristodorescu Radu, care a condus clinica din 1989 până la pensionarea sa, în anul 2000. Între anii 1990-1992 a fost prodecan al facultăţii de medicină generală. Între anii 2000-2004, disciplina de Semiologie Medicală II a fost condusă de Prof. Dr. Branea Ioan, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. Sub conducerea sa, Clinica Medicală II a fost transformată în Clinica de Cardiologie a Spitalului Municipal şi a fost înfiinţat compartimentul de terapie intensivă coronariană.

 Din anul 2004 şefa clinicii şi a disciplinei este Prof. Dr. Mirela Cleopatra Tomescu, care a adus un suflu nou, urmărind ca printr-o susţinută activitate didactică şi ştiinţifică să sporească prestigiul disciplinei în universitate şi în afara ei. A fost revizuit fundamental conţinutul cursului de semiologie medicală, punându-se accent pe mijloacele audiovizuale de predare şi pe formarea unei gândiri medicale logice, bazate atât pe un examen clinic complet, cât şi pe metodele moderne de explorare paraclinică. Curriculum integrat al disciplinei combină metodele tradiţionale de învăţare, cu aspectele legate de o abordare centrată pe problemă, urmărind trei tipuri de învăţare şi de formare: cunoaştere şi înţelegere, abilităţi şi competenţe, comportament şi atitudine profesională. Aptitudinile studenţilor se dezvoltă progresiv de-a lungul cursului şi stagiilor de semiologie medicală, atât la patul bolnavului cât şi în laboratorul de abilităţi, dotat cu un manechin complet utilat. Astfel este facilitată fundamentarea cunoştinţelor necesare unei bune practici medicale. A treia componentă este elementul cheie de dezvoltare profesională viitoare. Se urmăreşte ca studenţii să demonstreze un comportament şi o atitudine de medic profesionist încă dintr-un stadiu incipient al cursului. Integrată în activitatea de predare-învăţare, evaluarea ocupă o poziţie importantă în configuraţia didactică a cursului de semiologie medicală. Pentru ca studenţii să se familiarizeze cu metodologia examenului de licenţă şi a concursului de rezidenţiat, atât verificarea periodică a pregătirii, cât şi proba scrisă din sesiunile de examen, se desfăşoară cu ajutorul unor întrebări de tip grilă. S-a implementat şi sistemul de web-management al materiei de curs şi stagii, toate informaţiile necesare studenţilor fiind accesibile on-line, în limba română şi engleză, pe un site dedicat (http://moodle.umft.ro/).

Colectivul disciplinei cuprinde în prezent 9 membrii. Activitatea didactică se desfăşoară cu studenţi ai următoarelor specializări ale Facultăţii de Medicină: anul III Medicină Generală (lb română, lb engleză şi lb franceză) şi anul II Asistenţă Medicală Generală. Activitatea didactică post-universitară cuprinde pregătirea, în cadrul stagiilor de cardiologie, a rezidenţilor de medicină internă şi cardiologie .

Cercetarea ştiinţifică este orientată spre patologia cardiovasculară, abordând teme privind diagnosticul şi tratamentul farmacologic al insuficienţei cardiace, bolii coronariane, aritmiilor, hipertensiunii arteriale, tromboembolismului pulmonar, disfuncţiei endoteliale, sindromului metabolic, cardio-oncologiei. Expertiza colectivului s-a concretizat în numeroase lucrări de licenţe şi teze de doctorat. Valorificarea cercetării s-a realizat prin prezentarea de lucrări la simpozioane, conferinţe şi congrese naţionale şi internaţionale, precum şi prin publicarea de numeroase articole în reviste de specialitate cotate în sistemul web of science . Recunoaşterea internaţională a colectivului este demonstrată de acceptarea membrilor săi în numeroase studii clinice internationale randomizate, multicentrice. Experienţa în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare a fost materializată prin redactarea unor monografii şi tratate.

Colaboratori externi: Prof. Dr. Branişte Tudor, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Chişinău, Republica Moldova, Prof. Dr. Gach Olivier, Centre Hospitalier Universitaire de Liege, Belgium, Prof Dr. Antonio Bayes de Luna, ICCC Catalan Institute of Cardiovascular Sciences, Barcelona, Spania, Rusinaru Dan, Service de Chirurgie Cardiaque du Pr. Caus, CHU Amiens, Groupe Hospitalier Sud, 80054 Amiens Cedex 1, France.

Şef de disciplină

Profesor Universitar Dr.
Tomescu Mirela Cleopatra


Telefon : 0256/498 345
Email : cleopatratomescu@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 

Membri

Profesor Universitar Dr.
Tomescu Mirela Cleopatra


Telefon : 0256/498 345
Email : cleopatratomescu@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
Ș.L. Dr.
Ruxandra Maria Christodorescu


Telefon : 0256/498 345
Email : ruxandra_christodorescu@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. Dr.
Horia Branea


Telefon : 0256/498 345
Email : horiabranea@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
Ș.L. Dr.
Florica Pascu


Telefon : 0256/498 345
Email : florica.pascu@gmail.com
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. Dr.
Minodora Andor


Telefon : 0256/498 345
Email : andorminodora@gmail.com
Vezi curriculum vitae
Ș.L. Dr.
Korpos Istvan Gyalai


Telefon : 0256/498 345
Email : dgyalai@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Ș.L. Dr.
Ioana Mihaela Citu


Telefon : 0256/498 345
Email : citu.ioana@umft.ro
Vezi curriculum vitae
Ș.L. Dr.
Adelina Marioara Mavrea


Telefon : 0256/498 345
Email : amavrea@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 
Asist. Dr.
Antoanela Pogorevici


Telefon : 0256/498 345
Email : pogoreviciantoanela@yahoo.com
Vezi curriculum vitae
 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >