Despre noi

Istoricul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara

Data ultimei actualizări : 09.05.2019 | Tipăreşte pagina

Universitatea de Medicina şi Farmacie din Timişoara desfaşoara de peste cinci decenii o activitate complexa de invatamant medical superior, de cercetare şi asistenţa medicala de inalta calificare.

Realizarile din aceasta jumatate de secol sunt fireşte rezultatul muncii staruitoare desfaşurate de cadrele didactice, studenţii şi personalul tehnic-administrativ.

Facultatea de Medicina din Timişoara a luat fiinţa in anul 1945, intr-un moment de cotitura politica, economica şi sociala pentru ţara, cand Romania a intrat sub conul de umbra al lagarului comunist.

Este bine cunoscuta situaţia sanitara precara a Romaniei in perioada interbelica. Boli aşa-zise sociale: tuberculoza, pelagra, malaria şi altele aveau mare raspandire, mortalitatea infantila ridicandu-se pana la 180‰, iar cea generala pana la 20-22‰.

Necesitatea stringenta de formare a unor cadre medicale a solicitat marirea capacitaţii de şcolarizare a celor trei facultaţi de medicina existente

In decembrie 1944 a fost emis DECRETUL-LEGE nr. 660 pentru infiinţarea Universitaţii de Vest, care la 30 decembrie ale aceluiaşi an, a fost semnat de Regele Mihai I. Acest act a fost precedat de Raportul 2414/30.12.1944, semnat de Ştefan Voitec, Ministrul Educaţiei Naţionale, M. Romniceanu, Ministerul de Finanţe, A.Leucutia, Ministerul Economiei Naţionale şi D. Danielopol, Ministerul Sanataţii şi Asistenţei Sociale.

In articolul 1 al Decretului Lege, Universitatea de Vest din Timişoara cuprindea facultaţile de : Drept, Litere si Filozofie, Ştiinte, Medicina Umana, Medicina Veterinara, Farmacie şi Teologie.

Primul document care consemneaza infiinţarea Facultaţii de Medicina din Timişoara este Decretul nr. 104 din 17 ianuarie 1945, semnat de Dr. Dumitru Bagdesar, ministrul sanataţii din acea vreme, personalitate proeminenta a vieţii noastre medicale. Dar documentul fundamental care a condus de drept şi de fapt la infiinţarea Facultaţii de Medicina a fost Legea nr.361 din 4 mai 1945*, care modifica prevederile Decretului-Lege de infiinţare a Universitaţii de Vest, in sensul necesitaţilor obiective impuse de formarea in aceasta parte a ţarii a unor specialişti in domeniul ocrotirii sanataţii. Facultatea de Medicina din Timişoara incepe sa funcţioneze in mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: in anul I cu 412 studenti, iar in anul II cu 76.

Deschiderea festiva a facultaţii, la 18 iulie 1945, eveniment asteptat cu nerabdare de catre studenţi, a fost primita cu vie satisfacţie. In cuvantul inauguaral rostit de decanul facultaţii, Prof. Dr. Şerban Bratianu, s-a subliniat importanţa infiinţarii acestui lacaş de invatamant medical superior, vechi deziderat al Banatului şi atat de necesar sanataţii publice.


Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara - 1945

In primele trei luni (iulie-septembrie 1945) s-au ţinut doar cursuri teoretice: anatomie, fiziologie, chimie, in sala mare şi alte incaperi din cladirea actualei Case a Studenţilor de pe B-dul. Tinereţei (fostul liceu "Notre Dame").

O substanţiala schimbare a desfaşurarii procesului de invaţamant medical s-a produs in octombrie 1945, cand facultaţii i s-a atribuit actualul local - fosta "Banatia", spital militar sovietic inca din toamna anului 1944, evacuat in acest scop, la cererea guvernului. S-a trecut atunci la o activitate febrila de creare a bazei de invaţamant.

Universitatea de Medicina şi Farmacie din Timişoara se prezinta astazi ca o prestigioasa instituţie de invaţamant superior, cu un trecut care ne onoreaza, cu numeroase realizari in condiţii socio-politice grele. Exista toate premizele ca şi in viitor Universitatea de Medicina şi Farmacie din Timişoara sa obţina rezultate valoroase şi sa ofere satisfacţii mari atat in instruirea şi educarea generaţiilor de tineri care se pregatesc sa devina medici, farmacişti dentişti, cat şi tehnicieni dentari şi in asistenţa medicala a populaţiei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara - 2006
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara - 2006

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara (Medicină I - interior) - 2007

Arhivă editorială

 

 

 

 

Recomandă pagina prietenilor tăi

Dacă informaţia ţi s-a părut interesantă, distribuie link-ul pentru a afla mai multă lume şi astfel să fim toţi informaţi.

 

 
x

UMFT.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >