Contactează-ne

Adresa: Str. Gheorghe Adam, nr.13, Timişoara
Telefon: 0732680141
E-mail: pneumologie@umft.ro

 
Colectivul disciplinei

Şef de disciplină

📲 Telefon: 0745608856

📧 Email: mladinescu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: 0769221057

📧 Email: oancea@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0732680114

📧 Email: bertici.nicoleta@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0732680118

📧 Email: tudorache_emanuela@yahoo.com

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0751145437

📧 Email: pescaru.camelia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0759026871

📧 Email: ana.trusculescu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722619148

📧 Email: voicu.tudorache@yahoo.com

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0732680113

📧 Email: stefan.mihaicuta@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0732680117

📧 Email: marc.monica@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0732680157

📧 Email: frentz.stefan@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0751145432

📧 Email:  traila.daniel@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0747266718

📧 Email: noemi.suppini@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0765585688

📧 Email: crisan_alexandru88@yahoo.com

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Începând cu anul 1948, în programa analitică a Institutului de Medicină Timișoara, s-a introdus ca disciplină de studiu, Ftiziologia. Inițial, disciplina a fost condusă de conf. Dr. Rona, apoi, din 1951, sub conducerea șefului de lucrări Dr. E. Klein. În cadrul secţiei de ftiziologie a Societăţii de Ştiinţe Medicale Timiş s-au prezentat primele comunicări ştiinţifice ale colectivulului. A urmat apoi o perioadă de intensă dezvoltare a activității științifice, cât și de modernizare a serviciilor clinicii, care a fost condusă succesiv de Conf. Dr. Anastasatu (1956-1961), Conf. Dr. Șt. Dumitru (1962-1974), S.L. Dr. Cioflec (1977-1991). În această perioadă s-au editat două cursuri pentru studenți în anii 1981 și 1989, și un capitol de ftiziologie în manualul de medicină internă.

Din 1991, conducerea Discipinei de Pneumoftiziologie a fost preluată de Prof. Univ. Dr. Voicu Tudorache, până în anul 2018, când Șef de Disciplină devine Conf. Univ. Dr. Ovidiu Fira-Mlădinescu, în condițiile în care Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea este ales Director de Departament și ulterior în 2020 desemnat Prorector pentru Cercetare Știintifică.

În acest interval, Clinica de Pneumoftiziologie a cunoscut o dezvoltare fără precedent, inițial prin achiziționarea de aparatură modernă, specifică diferitelor patologii care apoi a condus la înființarea mai multor departamente specializate. Astfel, au apărut pe rând Centrul de Prevenție și Renunțare la Fumat, Departamentul de Endoscopie Bronșică, Departamentul de Patologie a Somnului, Departamentul de Explorări Funcționale Pulmonare Complexe, Centrul de Recuperare Medicală Respiratorie.

În paralel, patologia pulmonară deservită de Clinica de Pneumologie a depășit cu mult sfera ftiziologiei, aceasta fiind deosebit de vastă: infecțiile de tract respirator inferior și supurațiile pulmonare, bolile pulmonare obstructive, afectarea pulmonară interstițială, neoplasmul bronhopulmonar, patologia somnului, patologia vasculară pulmonară, bolile imunologice cu afectare pulmonară etc. Astfel, din 2012, UMF Timișoara a fost prima universitate din țară care a ‚,recunoscut’’ importanța Pneumologiei, și întreaga patologie a aparatului respirator a devenit obiect de predare și studiu la nivelul acestei discipline.

Ca urmare studenții de la medicină generală, stomatologie (medicină dentară), cei de balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală (BKFT) au fost dirijați spre clinica noastră. Acest lucru a determinat implicit și o creștere numerică a cadrelor de predare. În prezent, în cadrul Clinicii studiază studenții anului IV ai Facultății de Medicină Generală (secțiile cu predare în limba română, engleză, franceză) dar și studenții de la Medicină Dentară, Asistență Medicală Generală și Balneofiziokinetoterapie. Cursurile sunt interactive, permanent actualizate, iar stagiile, desfășurate în Cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie sunt o modalitate de a pune în practică noțiunile teoretice însușite la cursuri.

 De asemenea, o parte importantă din membrii clinicii sunt angrenați și în învățământul masteral, preponderent în echipa de predare la Programul de Studii Masterale Prevenţie şi Recuperare în Afecţiunile Cardiopulmonare.

În plus, în clinică își desfăsoară activitatea atât rezidenții de pneumologie cât și rezidenții de alte specialităti medicale care au prevazută în curiculă stagiul de Pneumologie. Sistematic se organizează cursuri și prezentări de caz, pentru o bună pregatire a acestora.

Doi dintre membrii disciplinei, și anume D-nul Profesor Univ. Cristian Oancea și D-nul Profesor Univ. Dr. Voicu Tudorache, fac parte din școala doctorală, coordonând multiple lucrări de doctorat, în domeniul Pneumologiei.

Centrul de Cercetare și Inovare în Medicina Personalizată a Bolilor Respiratorii (CCIMPBR) a fost înființat în anul 2020, fiind recunoscut prin competiție internă ca Centru de Cercetare Avansată.

Principalele direcții și preocupări de cercetare științifică vizează patologii esențiale în domeniul Pneumologiei, cum sunt bolile pulmonare obstructive cronice, tulburările respiratorii din timpul somnului, pneumopatiile interstițiale difuze, iar în ultima perioadă în contextul dramatic al pandemiei  globale cu COVID-19, noi metode de abordare a managementului bolii și de terapie. Scopul acestor demersuri a fost de a aduce în permanență informații  cheie, inovatoare, înalt competitive cu a oricărui Centru de Cercetare Internațional cu prestigiu.

În prezent, centrul nostru este angrenat în mai multe proiecte de cercetare, dintre care unele sunt în desfășurare, altele urmează să înceapă – utilizând echipe interdisciplinare și internaționale.

Ne dorim un Centru de Cercetare versatil, cu nivele înalte de performanță și vizibilitate, și, implicit, deschidere de a dezvolta în continuare colaborări cu parteneri cheie în domeniul bolilor respiratorii și nu numai.

Membrii disciplinei, în funcție de specializările fiecăruia, sunt membri, uneori cu importante responsabilități, în societățile profesionale de referință din domeniul Pneumologiei precum Societatea Română de Pneumologie, Societatea Europeană de Boli Respiratorii (ERS), Societatea Americană de Patologie Toracică (ATS), Colegiul Medicilor Americani de Boli Toracice (ACCP), Societatea Europeană de Patologie a Somnului (ESRS), etc.