În luna iulie 2019, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a demarat în parteneriat cu Spitalul „Sf. Luka” din Smederevo, Serbia, implementarea unui proiect transfrontalier de dezvoltare a infrastructurii de instruire chirurgicală, disponibilă medicilor rezidenți, specialiști, cât și studenților la medicină, prin intermediul Centrului de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brânzeu.

Proiectul, cu un buget total de 1.173.194,62 Euro, a beneficiat de sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene în valoare de 997.215,42 Euro prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Fondurile disponibile prin proiect pentru partenerul român au fost utilizate pentru extinderea cu un nivel a clădirii Centrului de Training și Chirurgie Experimentală Pius Brânzeu, ce reprezintă un centru de excelență al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara în pregătirea chirurgicală la nivel european a medicilor din zona trasfrontalieră și nu numai. Au fost organizate cursuri de pregătire pe specialități pentru un număr de peste 200 de medici și 40 de asistente. Extinderea spațiului în cadrul clădirii va duce la creșterea numărului de medici specialiști care se vor pregăti în continuare pentru a oferi servicii medicale de înaltă calitate.

Proiectul a oferit investigații gratuite de screening pentru cancerul de prostată, cancerul de col uterin și diabet zaharat unui număr de peste 6.000 de pacienți din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, cu preponderență pacienților din mediul rural și pacienților dezavantajați (pacienți cu salariu sub cel minim pe economie sau cei care nu au acces la sistemul sanitar – peste 4.000 de pacienți). S-a efectuat un screening online pentru cancerul gastric și cancerul de colon la un număr de peste 5.000 de pacienți din cele 3 județe mai sus amintite, dar și în districtele de graniță din Serbia.

Au fost organizate peste 10 cursuri de informare și formare a populației generale cu privire la acordarea primului ajutor, despre diabetul zaharat, patologia cardiovasculară, cancerul de prostată, cancerul de col uterin, cancerul gastric, patologia abdominală-abdomenul acut. Au participat în format fizic și online peste 6.000 de cursanți.

Infrastructura medicală creată în Spitalul „Sf. Luka”  din Smederevo, Serbia, a deservit pacienții din regiunea transfrontalieră, prin servicii de diagnostic și intervenții chirurgicale laparoscopice și artroscopice (peste 140 de artroscopii), realizate cu echipamente ultramoderne și personal calificat după cele mai înalte standarde în domeniu.

În data de 22 februarie a avut loc conferința de închidere a proiectului la orele 12, în Sala Senatului a U.M.F. Victor Babeș Timișoara.