Șapte decenii și jumătate de învățământ universitar medical la Timișoara Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara 75 de ani de istorie, tradiție și continuitate

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara (UMFT) marchează astăzi 75 de ani de la înfiinţare, 75 de ani de activitate continuă de învăţământ universitar medical, de cercetare şi dezvoltare a resursei medicale în Sănătate și pentru Sănătate.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este formată în prezent din trei entități: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

Facultatea de Medicină din Timişoara a fost întemeiată în anul 1945, într-o perioadă în care exista o nevoie majoră de formare de cadre medicale, în condițiile în care situația sanitară din țară avea nevoie urgentă de resursă umană. Un deziderat vechi, dar și o necesitate a Banatului, Facultatea de Medicină din Timişoara a început să funcţioneze în mod efectiv la 15 iulie 1945 cu primii doi ani de studiu: anul I cu 412 studenţi, iar anul II, cu un număr de 76 de studenți.

Deceniile care au trecut au adus cu ele transformări succesive pentru universitate – una dintre cele șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale din țară.

În anul 2020, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara formează 6.646 de studenți, dintre care 6.462 la programe de licență și 184 la programe master. În prezent în Universitate sunt implicați în procesul educațional aproximativ 98 de profesori, 118 conferențiari, 170 de șefi de lucrări și 426 de asistenți universitari.

”Mă bucur și este o onoare faptul că în primul meu an de mandat ca rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea marchează 75 de ani de activitate. Și aceasta pentru că acest mandat îl voi dedica în primul rând dezvoltării Universității, atât pe direcție internă, cât și externă, obținerii acreditării internaționale și digitalizării Universității. UMFT este Universitatea care se dezvoltă împreună cu noi – cadre universitare și studenți. Doar împreună putem duce mai departe tradiția și doar împreună putem dezvolta și pregăti Universitatea noastră să răspundă cât mai bine nevoilor actuale de educație universitară în Medicină. Împreună și fiecare dintre noi suntem Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș„ din Timișoara”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, prof. dr. Octavian Crețu.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara este prezentă în clasamente de referință realizate de organisme internaționale și naționale importante.

În clasamentul Academic Ranking of World Universities 2020 (cunoscut și ca Top Shanghai), unul dintre cele mai prestigioase din lume, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara ocupă poziția 401-500 la nivel mondial și poziția 2-3 la nivel național în domeniul Ştiinţe Medicale, la subiectul Medicină Clinică.

În Metarankingul Universitar-2019, Ad Astra, o meta-analiză ce combină mai multe clasamente pentru a extrage concluzii mai robuste, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se află pe locul trei, la fel ca și în clasamentul uniRank.

În ultimele luni, UMFT a fondat, împreună cu celelalte patru universități de prestigiu din oraș, Alianța Timișoara Universitară.

De asemenea Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este parte integrantă din Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România.

Contextul epidemiologic actual, generat de pandemia de COVID-19, a arătat încă o dată importanța flexibilității și a adaptabilității, inclusiv în domeniul universitar. Activitatea de predare și de examinare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara s-a mutat, în mare parte, online, un proces de digitalizare necesar care a fost implementat în cele mai bune condiții și care va fi continuat, deoarece o Universitate modernă trebuie să fie și o Universitate digitalizată, dar care, bineînțeles, pune accentul pe resursa umană.

În prezent, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este coordonatoarea principală și partener la 10 proiecte de cercetare academică, în ceea ce privește combaterea COVID-19, proiecte finanțate de Ministerul Educației și Cercetării.

„România și lumea în general are nevoie de o resursă umană foarte bine pregătită în Sănătate. Universitatea noastră face eforturi continue de a se adapta și de a răspunde cât mai bine provocărilor în pregătirea medicilor, stomatologilor și farmaciștilor de mâine. Suntem o universitate de tradiție în peisajul educațional românesc, o universitate clădită pe oameni, pentru oameni. În contextul marcării a celor 75 de ani de activitate, UMFT va lansa un referendum intern pentru alegerea noului brand al universității noastre, dar vom prezenta și sloganul propus de noi pentru a ne călăuzi în activitate: „Doctrina et Scientia in Posterum” (Educație și Stiință pentru Viitor)”, a declarat rectorul UMFT, prof. dr. Octavian Crețu.

Istoria Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a fost scrisă de înaintașii noștri, acum este scrisă de noi, iar în viitor, va fi scrisă de cei pe care noi astăzi îi formăm să devină medicii de mâine ai României.