Titlul proiectului: Creșterea gradului de inovare prin digitalizare în Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
Componenta C15 : Educație, Reforma 5 : Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației
Investiția 16 : Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului
Nr. contract de finanțare: 14051/16.09.2022
Numele beneficiarului: Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
Codul proiectului: 722431572
Perioada de implementare: 14/10/2022 – 31/12/2025
Proiectul INO-DIGI-MED urmărește creșterea gardului de digitalizare a activității didactice și de cercetare în cadrul UMFVBT prin acțiuni concentrate care vizează:
I. Îmbunătățirea bazei materiale cu echipamente de calcul, echipamente periferice (ex. computer de birou, computer portabil etc.), echipamente IT și pentru comunicații (ex. table inteligente).
II. Achiziția de aplicații informatice și licențe software
- Licențe software destinate optimizării actului educațional medical (platforma AI customizabilă de simulare medicală pentru 30 de specialități medicale)
- Licențe software pentru activității de calcul numeric, simbolic, de grafică avansată și de analiză de date
- Dezvoltarea și implementarea unui portal de raportare digitalizată a rezultatelor cercetării și inovării din UMFVBT, care integrează inclusiv informații din bazele de date ORCID și WOS
III. Înființarea și operaționalizarea de centre/laboratoare/biblioteci digitale, după cum urmează:
- Centre de Educație centrate pe digitalizare (aflate în subordinea Prorectoratului Didactic și CSUD)
Sunt prevăzute 14 centre care completează structura actuală de cursurilor, conferind un cadru funcțional logic de colaborare interdisciplinară bazată pe elemente de digitalizare a actului didactic ce promovează accesul la baze de date publice și surse de informații digitale. - Centre de training în domeniul studiilor preclinice inclusiv cu aplicații în domenii clinice (aflate în subordinea Prorectoratului pentru Cercetare Științifică)
Aceste centre sunt dotate cu echipamente de cercetare digitalizate și automatizate, cu suport AI, ce adresează principalele direcții de cercetare din Strategia de cercetare a UMFVBT si oferă consultanță și suport tehnic de specialitate cercetătorilor UMFVBT. - Centru de suport și analiză a activității de cercetare (aflat în subordinea Prorectoratului pentru Cercetare Științifică).
- Centru de training ECDL al UMFVBT (aflat în subordinea Prorectoratului Didactic).
Rezultatele preconizate:
- Înființarea și operaționalizarea a 30 centre/laboratoare/biblioteci digitale noi
- Modernizarea/extinderea a 3 departamente/centre/laboratoare/biblioteci digitale
- Actualizarea sau înființarea a 9 programe de studii în domeniile de specializare stabilite ca prioritare, în vederea dobândirii de către studenți/ studenții masteranzi si studenții doctoranzi a unor competențe specifice profesiilor emergente și a consolidării competențelor antreprenoriale în sectorul digital
- Formarea în domeniul competențelor digitale a unui număr de 1100 de persoane, din care:
A. Studenți / Masteranzi / Doctoranzi – 800
B. Personal didactic, didactic auxiliar și de cercetare – 300