Contactează-ne

Adresa: Str. Tudor Vladimirescu nr. 13-15, Timisoara
Telefon: 0256493088
E-mail: sectia.chirurgie@spitalcftm.ro

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0722654553

📧 Email: chiriac.sorin@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: –

📧 Email: constantina.moga@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon:  –

📧 Email: munteanu.florin@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Istoric

               Sediul Disciplinei Chirurgie III – CFR functioneaza in cladirea Spitalului CFR din Timisoara.
           Clădirea istorica în care exista astazi Spitalul C.F.R. a fost construită între anii 1898-1901, (alaturat „Palatului Societatii de regularizare a apelor si Vaii Begai” – actualul Palat al apelor Timisoara) ca și staționar al Casei Raionale de Asigurări de Sănătate („Bezirkkrankenkassa”), in cadrul Imperiului Austro-Ungar, de la acea vreme.
Inca de la inaugurare, stationarul a fost sustinut de catre minister cu drepturi de publicitate, noua sectie de Chirurgie dotata cu aparatura chirurgicala moderna avandu-l ca sef de sectie pe Dr Julius Simon. (Armin Barat – „Die Konigliche Stadt Temesvar – eine monographische Skizze”, editura Heinrich Uhrmann, Timisoara 1902).
           La 1 mai 1959 are loc inaugurarea în cadrul spitalului C.F.R. a Clinicii III Chirurgie a IMT (Institutul de Medicină Timișoara), legată de numele celui care avea să fie Acad. Prof. Dr. Pius Brânzeu.
În 1961 Clinica se extinde la 50 de paturi şi devine o importantă bază clinică sub conducerea Prof. Dr. Pius Brânzeu, având ca asistenţi pe medicii dr. Petre Ignat şi dr. Ioan Enescu.
           Între anii 1965-1969, odată cu finalizarea noului bloc operator, în cadrul Clinicii Chirurgie activează și medicii dr. Ioan Russo, dr. Nicolae Bota şi dr. Marius Costa.
În anul 1972 Clinica se scindează: o parte a echipei, sub conducerea Acad. Prof. Dr. Pius Brânzeu va forma nucleul viitoarei Clinici I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean.
          Ceilalți medici, Dr. Ioan Enescu, Dr. med. Marius Costa, Dr. Octavian Rada, sub conducerea Conf. Dr. Ioan Russo îşi continuă activitatea în Spitalul C.F.R. Timișoara.

Conducerea Clinicii de Chirurgie (cronologic)

 

 

 

 

 

 

           Prof. Dr. med. Iosif A. Szucsik introduce noi orizonturi în:

  • chirurgia herniară
  • chirurgia tiroidei și a chistului hidatic
  • chirurgia vasculară arterială periferică și venoasă
  • chirurgia mini-invazivă în litiaza biliară
  • chirurgia actualizată a glandei mamare
  • chirurgia colo-rectală

           Sub îndrumarea sa, Clinica de Chirurgie a cunoscut o prodigioasă activitate științifică și didactică, participări la congrese și simpozioane, un salt calitativ al activității chirurgicale.
           Baza materială a Clinicii a rămas la organizarea şi dotările din anul 1965 până în anul 1996, când a fost demarată, sub organizarea Prof. Dr. Iosif A. Szucsik, o amplă acţiune de modernizare a blocului operator, iniţial din sponsorizări, ulterior cu finanţarea administraţiei spitalului C.F.R. şi a U.M.F. ”Victor Babeș”.
           În final a rezultat blocul operator în forma sa actuală, modern, climatizat, cu trei săli de operaţie, cu instalaţie de sterilizare modernă. Sălile au fost conectate video la sala de curs, au fost prevăzute cu disponibilităţi de chirurgie miniinvazivă de ultimă generaţie, cu dotare de electrochirurgie şi radio-diagnostic intraoperator.

                Din anul 2015, conducerea Disciplinei este preluata de S.L. Dr. Sorin Chiriac.
                In cadrul acestui colectiv am continuat activitatea didactica, stiintifica cat si profesionala. A fost introdusa chirurgia laparoscopica, o serie de interventii ecoghidate, dezvoltata chirurgia tiroidei si paratiroidei, chirurgia herniara si a glandei mamare.
                Colectivul s-a remarcat printr-o serie de lucrari stiintifice si didactice.
In prezent, activitatea didactica se desfasoara in amfiteatrul cu 100 locuri, in saloanele sectiei Chirurgie, precum si la vizoarele salilor de operatie.