Contactează-ne

Adresa: Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu”, Str. Gheorghe Lazăr, Nr. 7, Timișoara
Telefon: 0748331267
E-mail: ortopediemilitar@gmail.com

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0748331267

📧 Email: tatu.fabian@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Membri

📲 Telefon: 0748331267

📧 Email: miu.catalin@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0748331267

📧 Email: hurmuz.mihai@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Disciplina Ortopedie-Traumatologie III din cadrul Departamentului XV Ortopedie-Traumatologie, Urologie și Imagistică Medicală, Facultatea de Medicină Generală este condusă de către Prof. Univ. Dr. Tatu Romulus Fabian, medic primar Ortopedie-Traumatologie și îi are ca membrii pe As. Univ. Dr. Miu Cătălin-Adrian, medic specialist Ortopedie-Traumatologie și As. Univ. Dr. Hurmuz Mihai, medic specialist Ortopedie-Traumatologie. Disciplina își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” din Timișoara, Secția Clinică Ortopedie-Traumatologie.

În cadrul clinicii se abordează din punct de vedere diagnostic, terapeutic și profilactic patologia ortopedică și traumatică a aparatului locomotor, un loc important ocupându-l traumatologia sportivă, cu particularități semnificative în ceea ce privește tratamentul și recuperarea funcțională, efectuată în unitatea proprie de fiziokinetoterapie. Este de asemenea tratată patologia degenerativă articulară, clinica fiind inclusă în Programul Național de Endoprotezare, practicându-se în mod uzual artroplastii de șold, genunchi și umăr, primare și de revizie.

Chirurgia artroscopică ocupă un loc important în abordarea terapeutică a patologiei articulare. Astfel, în clinică se practică artroscopia genunchiului, umărului, gleznei, cotului.

Începând cu 2013 clinica este acreditată pentru activitate de transplant osteotendinos heterolog, fiind în relații de colaborare cu Banca de Țesuturi din cadrul Spitalului Colentina, București.

Este tratată în cadrul clinicii și patologia tumorală a aparatului locomotor, realizandu-se intervenții chirurgicale care utilizează endoproteze modulare, precum și diverse tipuri de substituienți ai substanței osoase, pe lângă transplantul osos.

Toată această activitate medicală se reflectă în numeroase articole, cărți, prezentări la congrese naționale și internaționale și este folosită ca și argument științific pentru conducerea și elaborarea tezelor de licență și doctorat.

Disciplina III Ortopedie-Traumatologie organizează anual cursuri postuniversitare cu adresabilitate către medicii rezidenți, specialiști și primari, abordându-se teme de actualitate, în special referitor la artroplastie și artroscopie. De asemenea, disciplina este centru de formare al rezidenților din specializarea Ortopedie-Traumatologie, D-nul Prof. Univ. Dr. Tatu Romulus Fabian fiind coordonator de rezidențiat.

În cadrul Disciplinei III Ortopedie-Traumatologie există o permanentă preocupare de îmbunătățire a actului didactic, fiind elaborate materiale de curs și suport de stagiu. Studenții au acces într-un amfiteatru dotat cu sisteme audio-video, în saloanele clinicii, în sălile dedicate fiziokinetoterapiei, în ambulatoriu și în blocul operator. Sălile de operație sunt interconectate la un sistem audio-video cu circuit închis, care permite studenților să vizualizeze etapele operatorii în timp real și să fie interactivi, comunicând cu medicii operatori. În perioada pandemiei s-au organizat stagiile clinice prin transmisii audio-video directe, interactive, din sala de operații.