Contactează-ne

Adresa: Str.Gheorghe Dima, Nr.5, Timişoara
Telefon: 0784831716
E-mail: potre.ovidiu@umft.ro

 
Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email:  ionita.ioana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

Membri

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: calamar.popovici@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: potre.ovidiu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: lighezan.diana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: potre.cristina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: todorescu.violeta@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: iordache.maria@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: oros.dacian@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: borsi.ema@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: sandra.lazar@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 0784831716

📧 Email: oana.sarau@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

Prezentare generală

Începând cu anul universitar 1992/1993 se înfiinţează în cadrul învăţământului modulat de medicină internă din Universitatea de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara – Disciplina de Hematologie Clinică prin efortul sustinut al D-nei Prof.Univ.Dr. Hortensia Ioniţă. Aceasta a fost Sef de Disciplina pana la pensionare in anul 2018. Incepand cu anul universitar 2014/2015 disciplina de hematologie devine disciplina de sine statatoare.

In anul 1993 ia naştere Clinica de Hematologie în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, prin transformarea compartimentului de Hematologie ale cărui baze au fost puse de Dl. Conf. Dr. Ludovic Roth, personalitate marcantă a hematologiei româneşti şi intemeietorul şcolii timişorene de hematologie. Dupa pensionarea Dl. Conf. Dr. Ludovic Roth, doamna Prof. Univ. Dr. Hortensia Ioniţă a coordonat activitatea din Clinica de Hematologie pana in anul 2018.

Din 1994 s-a înfiinţat pe lânga Clinica de Hematologie un compartiment de laborator clinic destinat, atât efectuării de teste pentru pacienţii clinicii, cât şi activităţii de cercetare. În prezent laboratorul clinicii cuprinde trei subunităţi, respectiv: citomorfologie hematologică medulară, citomorfologie sânge periferic  şi hemostază. Actual laboratorul clinic de  Hematologie a fost incorporat in cadrul Laboratorului SCMUT. Dotarea laboratorului cu aparatură performantă şi inalta calificare a personalului face posibilă pregatirea medicilor rezidenţi de medicină de laborator în domeniul hematologiei de laborator fiind singura unitate de acest fel din sud-vestul ţării. Actual Clinica de Hematologie este dotata cu un numar de 55 de paturi. Din decembrie 2019 Clinica de Hematologie dispune de un Flow-Citometru extrem de util in diagnosticul hemopatiilor maligne si cercetare stiintifica. Din anul 2023 prin hotărârea Senatului UMFVBT nr..246/31770/22.11.2023, privind modificarea denumirilor subdiviziunilor departamentelor,  Disciplina de Hematologie  este redenumită Clinică Universitară Hematologie.        

Colectivul Clinicii Universitare de Hematologie este alcătuit din unsprezece membrii, deţinători ai titlului de doctor în ştiinţe medicale sau doctoranzi, avand ca Sef de Clinică Universitara pe D-na Conf. Univ. Dr. Ioana Ionita incepand cu anul 2018.  D-na Prof.Univ Dr. Hortensia Ioniţă este conducator de doctorat din anul 1998, având pâna în prezent 30 teze de doctorat conduse şi validate cu titlul de doctor în ştiinţe medicale.

Preocupările colectivului Clinicii Universitare de Hematologie se îndreaptă în primul rând către pregătirea studenţilor aflati in anul V in cadrul facultăţii de medicină –curs de hematologie obligatoriu si curs optional (toate seriile in limba romana si seriile engleza si franceza),studentilor AMG (Timișoara, Lugoj, Deva) plus curs opțional AMG  şi nu în ultimul rând pregătirea  medicilor rezidenţi de hematologie, dar şi din alte specialităţi.

Totodată activitatea de cercetare este o parte integrantă şi importantă a preocupărilor Clinicii Universitare de Hematologie, toţi membrii fiind angrenaţi în studii clinice de faza II si III, participând în calitate de colaboratori la diverse granturi naţionale şi internaţionale.Temele de cercetare se concentrează asupra studiului limfoamelor maligne, a leucemiilor acute şi cronice, a mieloamelor multiple şi a sindroamelor mielodisplazice, mieloproliferative, limfoproliferative , atât în cadrul studiilor clinice, cât şi ca preocupări individuale.

De-a lungul anilor colectivul Clinicii Universitare  de Hematologie Timişoara a elaborat peste 140 de lucrări în extenso şi peste 380 de lucrări în rezumat publicate în reviste de specialitate din ţară, 10 lucrări în extenso şi  peste 110 de lucrări în rezumat publicate în străinătate.

Colectivul Clinicii Universitare de Hematologie are o foarte bună colaborare cu Clinica de Onco-Hematologie pediatrică a Spitalului Loius Ţurcanu condusă de D-na Conf. Univ. Dr. Arghirescu Smaranda în vederea pregătirii, selecţiei şi îndrumării pacienţilor cu hemopatii maligne în Unitatea de Transplant copii şi adulţi din Timişoara. Clinica de hematologie isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu Clinicile Universitare din Timisoara.

Deasemenea există strânse colaborări cu alte Clinici de Hematologie din ţara precum Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul Oncologic Prof.Dr.Ion Chiricuţă Cluj-Napoca, Institutul Oncologic Iaşi, Clinicile de Hematologie din Iaşi şi Craiova, cât şi din străinătate – Spitalul Saint Loius Paris – prof.Eliane Gluckman – Şeful Departamentului de Transplant Medular, Hammersmith Hospital Londra – Prof.Jane Apperley.

Membrii Clinicii Universitare de Hematologie fac parte dintr-o serie de societăţi ştiinţifice şi profesionale, precum: Societatea Romana de Hematologie, Societatea Europeană de Hematologie, Societatea Internaţională de Hematologie Experimentală, Societatea Europeana de Genetică , Societatea de Imunologie, Societatea Ştiinţifică Timişoara Medicală, Societatea Romana de Transplant Medular.