Contactează-ne

Adresa: Timișoara, strada Ștefan Cicio Pop nr 2, et II (clădirea Poșta Mare)
Telefon: –
E-mail: onofrei.roxana@umft.ro

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: –

📧 Email: onofrei.roxana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

       

Membri

📲 Telefon: –

📧 Email: amaricai.elena@umft.ro

📃 Curriculum vitae

         

📲 Telefon: –

📧 Email: totorean.alina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

       

📲 Telefon: –

📧 Email: catan.liliana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: andrei.diana@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: gogulescu.armand@umft.ro

📃 Curriculum vitae

       

📲 Telefon: –

📧 Email: –

📃 Curriculum vitae

       

📲 Telefon: –

📧 Email: muntean.paul@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: oanasuciu78@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: popa.daniel@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: crisan@umft.ro

📃 Curriculum vitae

   

📲 Telefon: –

📧 Email: nita.andreea@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: puenea.george@umft.ro

📃 Curriculum vitae

     

📲 Telefon: –

📧 Email: petroman.radu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

   

Prezentare generală

Constituită în anul 2005, disciplina Recuperare Medicală a fost condusă până în martie 2015 de Prof. univ. dr. Nemeș Dan. În perioada 2015-2023, disciplina a fost condusă de Prof. univ. dr Amăricăi Elena Constanța, care s-a preocupat constant nu doar de creșterea calității procesului didactic, ci și de crearea unui cadru optim pentru desfășurarea activităților de cercetare și a colaborărilor interdisciplinare. Începând cu luna decembrie 2023, disciplina s-a transformat în Clinică universitară, conform prevederilor Regulamentului de organizare  și funcționare a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Locațiile în care se desfășoară activitatea didactică și științifică din cadrul Clinicii universitare sunt următoarele:

  • sediul Poșta Mare, str strada Ștefan Cicio Pop nr 2, et II;
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara – Compartiment Recuperare Ortopedică și Traumatologie;
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara – Secția Clinică Ortopedie-Traumatologie II – Compartimentul Recuperare post-traumatică;
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara – Secția Clinică Ortopedie-Traumatologie – Compartimentul Recuperare cronici;
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara – Ambulatoriul de specialitate pentru sportivi;
  • Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara- Clinica de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie.

Activitatea didactică se adresează studenților anului VI Medicină, secțiile cu predare în limba română și engleză (materia: Medicină Fizică și de Reabilitare), studenților specializării Balneofiziokinetoterapie și Recuperare (anii I, II și III), studenților anului V Medicină Dentară, secțiile cu predare în limba română și engleză (materia: Fizioterapie și recuperare în medicina dentară), studenților programelor de masterat „Prevenția și Recuperarea în afecțiunile cardio-pulmonare” și „Tehnici de recuperare în afecțiuni neurologice”/„Recuperarea afecțiunilor neurologice”.

Începând cu anul 2016, studenții au fost implicați în programul „Voluntariat în activitatea academică” (VADA), participând la diferite activități organizate în cadrul Clinicii universitare.
Periodic, în cadrul congreselor MEDIS, sunt organizate conferințe și workshop-uri destinate studenților.

Colectivul Clinicii universitare Recuperare Medicală activează și în învățământul postuniversitar, organizând cursuri adresate medicilor și fiziokinetoterapeuților:

  • 2016: Terapia ocupațională în dizabilitățile fizice
  • 2017: Abordarea copilului cu scolioză
  • 2018: Abordarea interdisciplinară a copilului cu picior strâmb congenital
  • 2022: Abordarea complexă a vârstnicilor în reabilitarea medicală
  • 2022: Recuperarea postfracturi de membre la copii, adulți și sportivi
  • 2023: Recuperarea în leziunile de nervi periferici la copii.

Cercetarea științifică este o preocupare constantă a cadrelor didactice, fiind materializată prin publicarea a numeroase articole în reviste de specialitate, precum și prin prezentarea rezultatelor în cadrul congreselor naționale și internaționale. Cadrele didactice au fost implicate în proiecte de cercetare, dintre care amintim:

  • Proiecte de cercetare pentru tineri doctoranzi TD-528/2007 „Cercetare asupra calităţii vieţii la pacientul cu afecţiune reumatismală operată” (nr. contract 125/01.10.2007) (2007-2008) – DIRECTOR PROIECT AMĂRICĂI ELENA – sursa de finanţare: Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare PN II 2007-2013, Programul Resurse Umane (volumul finanţării: 26.000 RON);
  • Proiecte de cercetare pentru tineri doctoranzi CNCSIS, TD-526/2006 ”Recuperarea mersului în afecţiunile piciorului tratate ortopedico-chirurgical”, – DIRECTOR PROIECT SUCIU OANA – sursa de finanţare: Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare PN II 2007-2013, Programul Resurse Umane, contract nr. 486/1.10.2007, valoare 42500 lei, durata contract – 18 luni;
  • Proiecte de cercetare PII-C3-TC-2015- 15132-01 ”Evaluarea precoce a pacienţilor cu patologie inflamatorie şi degenerativă la nivelul coloanei vertebrale folosind sisteme informatice bazate pe inteligenţă artificială” – DIRECTOR PROIECT ANDREI DIANA – sursa de finanțare – competiție internă.

În anul 2021 a fost înființat în cadrul Clinicii universitare Recuperare medicală, un centru metodologic de cercetare – Centrul pentru Evaluarea Mișcării, Funcționalității și Dizabilității (CEMFD) (https://www.umft.ro/ro/cercetare/centre-de-cercetare/cemfd/). Baza materială a acestui centru de cercetare permite desfășurarea unor activități de cercetare complexe, fiind alcătuită din aparatură modernă de evaluare și testare. În cadrul centrului desfășoară activitatea de cercetare cadre didactice din Clinica universitară Recuperare Medicală, precum și din alte catedre/ clinici universitare, studenți, masteranzi, doctoranzi și colaboratori externi.

Studenții sunt implicați în activitatea de cercetare, în special pentru pregătirea lucrărilor de licență, respectiv de disertație. Studenții interesați sunt afiliați centrului de cercetare, fiind îndrumați și coordonați direct de către cadrele didactice, prezentându-și rezultatele cercetărilor la manifestări științifice studențești. În anul 2023, Prof. univ. dr Amăricăi Elena și Conf. univ. dr. Onofrei Roxana au coordonat un program de schimburi studențești organizat de IFMSA (International Federation of Medical Students Association), având ca scop implicarea studenților în cercetare.

Link-uti utile