Examenele de finalizare a studiilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, denumită în continuare UMFVBT, pentru ciclul de studii universitare de licență și pentru studiile universitare oferite comasat de licență și master – în cazul profesiilor reglementate, se vor organiza şi desfăşura în conformitate cu Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 3691/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire, licenţă/diplomă şi disertaţie, modificat și completat prin Ordinul M.E. nr. 7.843 din 20 decembrie 2024, pe baza Regulamentului propriu privind organizarea și desfășurarea examenelor de licență și disertație (pentru studii universitare oferite comasat de licență și master), aprobat de Senatul universitar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
      Pentru un program de studii universitare, examenul de finalizare a studiilor se organizează şi se desfăşoară în aceleaşi condiţii pentru toţi absolvenţii. 
       Înscrierea candidaţilor pentru examenul de licenţă/disertație se efectuează individual, la decanatele facultăţilor, conform calendarului examenelor de finalizare a studiilor şi structurii anului universitar, aprobate de Senatul universitar.

       Programele de studii universitare de licenţă (cu durata de 3-4 ani, respectiv 180-240 credite de studii transferabile ECTS/SECT) se finalizează cu examen de licenţă pentru ciclul de studii universitare de licenţă.
      
Examenul de licenţă constă din două probe, după cum urmează:
a) proba 1: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba 2: prezentarea şi susţinerea publică a lucrării de licenţă.

          Pentru studiile universitare oferite comasat de licență și master – în cazul profesiilor reglementate (programele de studii universitare cu durata de 5-6 ani, respectiv 300-360 credite de studii transferabile ECTS/SECT), examenul de disertație constă din două probe, după cum urmează:
a) proba 1: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b)
proba 2: prezentarea şi susţinerea publică a lucrării de disertație.

          În funcție de specificul fiecărui program, numărul probelor și modul de susținere a acestora se reglementează conform Regulamentului privind organizarea examenelor de licență și disertație (pentru sudii universitare oferite comasat de licență și master) în cadrul UMFVBT.
           Probele examenului de finalizare a studiilor se desfăşoară în limba de predare a programului de studii.
           Începând cu promoția 2024-2025, întrebările la examenul de finalizare a studiilor vor fi 50% din cele afișate pe pagina web a universității și 50% la prima vedere, din materialul bibliografic de rezidențiat, pentru absolvenții programelor de studii universitare oferite comasat de licență și master, cu durată de 5-6 ani (300-360 ECTS), respectiv din materialul bibliografic publicat pe pagina web a Universității, pentru absolvenții programelor de studii universitare de licență cu durata de 3-4 ani (180-240 ECTS).
Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie să fie cel puţin 6,00. Nota de promovare la fiecare probă trebuie să fie cel puţin 5,00, indiferent de numărul de probe.
         Până la eliberarea diplomei, după promovarea examenului de finalizare a studiilor, în termen de 30 de zile, absolvenţilor li se eliberează o adeverinţă privind finalizarea studiilor, al cărei termen de valabilitate este de maximum 12 luni de la data promovării.
        Absolvenţii care nu susțin/promovează examenul de licență/disertație primesc, la cerere, o adeverinţa privind absolvirea fără examen de finalizare a studiilor universitare.