Dragi prieteni și colegi,În numele Comitetului de Organizare și al Comitetului ≈ûtiintific îmi revine deosebita plăcere de a vă invita la cel de Al 4-lea Simpozion Național de Endocrinologie Pediatrică cu participare internațională „EndoPed”.Al doilea oraș important al României, Timișoara este în același timp, orașul parcurilor. În centrul orașului puteți găsi trei dintre cele mai frumoase parcuri din România: Parcul Botanic, Parcul Rozelor și Parcul Central. Este unul din motivele pentru care, turiștii străini consideră Timișoara un oraș romantic și fascinant în același timp.

Istoria Timișoarei este una îndelungată. Primele urme ale prezenței omului pe teritoriul de astăzi al Timișoarei datează din neolitic, cu mai bine de 6.000 de ani în urmă. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști fie în 1212, fie în 1266.

După anul 1716, odată cu cucerirea de către Imperiul Habsburgic, începe dezvoltarea orașului drept capitală a Banatului, care cunoaște în anii următori o perioadă de înflorire fără precedent, ajungând să primească numele de „Mica Vienă”.

În decursul timpului Timișoara a dobândit numeroase priorități între care cea mai importantă este fără îndoială data de 20 decembrie 1989. Deschiderea spre lumea civilizată pe care ne-au oferit-o ultimii 20 de ani a permis stabilirea de numeroase contacte cu specialiști din diverse domenii ale medicinei.

După cum probabil cunoașteți Societatea Europeană de Endocrinologie Pediatrică (ESPE) a fost desemnată, în mod oficial, de către Comisia Europeană ca organ responsabil pentru organizarea și monitorizarea formării în endocrinologia pediatrică.

În momentul de față în țara noastră Endocrinologia pediatrică este o specialitate aflată în stadii incipiente care necesită pentru organizarea ei eforturi deosebite din partea tuturor celor implicați în rezolvarea patologiei endocrine a pacienților din grupa de vârsta pediatrică, fie endocrinologi, fie pediatrii. În acest sens se înscrie și ENDOPED simpozion aflat la a 4-a ediție.

Ca și în anii precedenți participanții la ENDOPED vor avea posibilitatea să împărtășească noi achiziții științifice în endocrinologia pediatrică și, în plus, se vor bucura de atmosfera orașului istoric.

Prezența lectorilor de peste hotare precum și a dumneavoastra ne onorează și garantează succesul simpozionului nostru.

Vă așteptăm cu drag.
Președinte Comitet de Organizare
Conf. Univ. Dr. Iulian Velea