Dragi colegi, dragi studenți, dragi prieteni, 

Situația actuală, generată de pandemia de COVID-19 a dus la apariția unei situații excepționale, fără precedent în istoricul Universității noastre: suspendarea, timp de cel puțin 2 luni a procesului educațional în formatul tradițional. 

În această perioadă, toate eforturile conducerii universității sunt concentrate în direcția identificării de soluții care să minimizeze impactul situației epidemiologice actuale asupra calității și calendarului procesului didactic. 

Pentru rezolvarea unei situații excepționale e nevoie de măsuri excepționale! 

Astfel, pentru informare, vă aducem la cunoștință unele dintre măsurile luate sau în curs de implementare:

  1. Începând cu data de 9 martie 2020 procesul didactic a continuat neîntrerupt dar, de data aceasta în format la distanță, prin mijloace on-line, în conformitate cu recomandările Ministerului Educației. Întreg materialul de studiu, pentru toate programele de studiu din cadrul UMFVBT este disponibil on-line pe site-ul universității. În paralel, UMFVBT a pus la dispoziția cadrelor didactice metode de susținere a cursurilor, lucrărilor practice și a stagiilor prin video-conferințe live sau înregistrate, utilizând platformele consacrate ale momentului (Microsoft Teams, Cisco WebEx, Zoom și YouTube). În acest sens îi încurajăm pe studenți să păstreze o legătură constantă cu titularii de curs, lucrări practice și stagii prin email pentru a se informa cu privire la programarea susținerii acestor activități didactice live. Conform metodologiei, cadrele didactice trebuie să revină cu răspuns la întrebările adresate într-un termen de cel mult două zile lucrătoare. 
  2. UMFVBT a demarat procedura de achiziție a unei platforme de teleprezență, care corespunde tuturor cerințelor Ministerului Educației, cu ajutorul căreia vor fi reluate în aproximativ două săptămâni susținerea tezelor de doctorat și ale tezelor de abilitare. Platforma ce va fi implementată va permite menținerea caracterului public al suținerilor, fiind posibilă vizualizarea de la distanță a susținerii precum și adresarea de întrebări ori feedback în direct, de către orice persoană interesată. De asemenea, soluția implementată va permite salvarea și arhivarea întregii înregistrări a evenimentelor desfășurate online. Pentru conformitate, în paralel cu această soluție de teleprezență UMFVBT a demarat procedurile necesare implementării unei soluții de semnătură digitală a documentelor la distanță, recunoscută din punct de vedere legal în întreaga Comunitate Europeană. Aceste două soluții vor permite, dacă situația epidemiologică va impune, susținerea lucrărilor de licență on-line, la distanță, la toate programele de studii ale UMFVBT, în conformitate cu procedura specială elaborată cu caracter excepțional de Ministerul Educației pentru anul universitar 2019-2020. Astfel, vor fi depuse toate eforturile în vederea nemodificării calendarului susținerii licenței în anul 2020. 
  3. UMFVBT va face tot posibilul să păstreze calendarul sesiunii de vară cât mai aproape de cel programat inițial. Dacă situația epidemiologică va face imposibilă desfășurarea examinărilor în format tradițional, UMFVBT a demarat procedurile de implementare a unei soluții de examinare la distanță, cu unul dintre cei mai importanți furnizori de testări la distanță pe plan mondial. Soluția propusă pentru implementare respectă întocmai recomandările Ministerului Educației cu privire la procedura excepțională propusă la nivel central pentru anul universitar 2019-2020. Indiferent de modalitatea de desfășurare a sesiunii de examinare, acest sistem va fi folosit pentru organizarea simulărilor de admitere și de rezidențiat. Vom reveni cu mai multe detalii despre organizarea celor două simulări în jurul datei de 1 Mai 2020. 
  4. UMFVBT a venit în sprijinul Comitetului Local pentru Situații Speciale de Urgență punând la dispoziție, ca sprijin logistic, căminul nr. 6. Celelalte cămine sunt păstrate pentru eventualitatea în care strategia de luptă împotriva COVID-19 va presupune implicarea studenților voluntari. 
  5. Începând cu data de 9 Martie 2020 s-a suspendat taxa de cazare pentru spațiile de cazare ale universității noastre. Plata cazării va reîncepe odată cu reluarea activităților didactice în format tradițional. 

Nu uitați că responsabilitatea este principala armă pe care o avem în lupta cu pandemia de COVID-19, așadar UMFVBT recomandă tuturor să acționeze responsabil, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte întocmai recomandările autorităților.