Contactează-ne

Adresa: Spital Copii  „Louis Ţurcanu”, Spital „Bega”, Timișoara
Telefon: 0745627471
E-mai: liviupop63@yahoo.com

Colectivul departamentului

Director departament

📲 Telefon: 0745627471

📧 Email: pop.liviu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Consililul departamentului

📲 Telefon: 0770419979

📧 Email: marginean.otilia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon:  0744820491

📧 Email: mgafencu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0740164030

📧 Email: boia.eugen@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: 0722463668

📧 Email: mcpopoiu@umft.ro

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Departamentul de Pediatrie s-a format în anul 2012 prin reorganizare instituţională, de la catedră la departament.  Departamentul reuneşte disciplinele care au ca obiect principal de activitate didactică , de cercetare şi medicală patologia copilului, respectiv:

  • Disciplina Pediatrie I
  • Disciplina Pediatrie II
  • Disciplina Pediatrie III
  • Disciplina de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică

Disciplinele Pediatrie I şi III şi Disciplina de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică funcţionează în cadrul Spitalului de Urgenţă Pentru copii „Louis Ţurcanu”. Disciplina Pediatrie II funcţionează în cadrul Spitalului „Bega” ca secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Istoricul departamentului este legat de istoricul şi dezvoltarea fiecărei discipline în parte.

Astfel până în anul 1974 activitatea de învăţământ pediatric a fost legată de Spitalul de Copii, cu cele două discipline Pediatrie şi Chirurgie Pediatrică.  Peronalităţile care şi-au pus  amprenta asupra dezvoltării şi modernizării învăţământului pediatric timişorean  au fost Prof dr Docent Louis Ţurcanu pentru diciplinele pediatrice, respectiv Prof dr Vasile Fufezan pentru serviciile de Chirurgie Pediatrică.  In 1974 se înfiinţează Disciplina Pediatrie II, iar în 1992 Disciplina Pediatrie III, ca o necesitate a ameliorării asisteneţi copilului şi totodată ca modalitate de  lărgire a bazei de învăţământ pediatric. În timp fiecare dintre discipline şi-a dezvoltat  anumite priorităţi de cercetare,  cu largă recunoaştere naţională şi internaţională. Din punct de vedere al activiţăţii didactice, în cadrul disciplinelor sunt asigurate condiţiile pentru toate formele de învăţământ: universitar ( de lungă, respectiv scurtă durată), cât şi pentru pregătirea postuniversitară,  rezidenţi în specialităţi şi subspecialităţi de pediatrie şi de chirurgie pediatrică, mastere şi cursuri în cadrul activităţii de pregătire medicală continuă.

Activităţi comune ale departamentului

  • Editarea cursului comun de Pediatrie pentru studeţii facultăţii de medicină, anul V (coordonator, prof dr Liviu Laurenţiu Pop)
  • Organizarea Congresului Naţional de Pediatrie cu participare internaţională, editia 2015, presedinte congres, prof dr Liviu-Laurenţiu Pop
  • Organizarea Congresului Naţional de gatroenterologie Pediatrică, ediţia 2018, preşedinte comitet organizare, prof dr Liviu-Laurenţiu Pop