Contactează-ne

Adresa: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara, Clinica de Urologie, Et. 5, Bd. Liviu Rebreanu Nr.156
Telefon: 0356 433 111
E-mail: office@urologie-timisoara.ro

Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

Membri

📲 Telefon: 0356433301

📧 Email: latcu_silviu@yahoo.com

📃 Curriculum vitae

Prezentare generală

Şcoala Timişoreană de Urologie a fost creată de însuşi Primul Profesor de Urologie, Doctorul Iosif Bulbuca. El s-a născut la 19 august 1908 la Oradea și a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității “Regele Ferdinand” din Cluj. A efectuat stagii de pregătire în Franța (în 1934 și 1938).

Primele cursuri și stagii de urologie le-a susținut în cadrul Clinicii II Chirurgie, la Spitalul Bega. După zece ani de activitate, Serviciul de Urologie din Timișoara avea 50 de paturi, iar din anul 1960 a devenit Clinică Universitară de sine stătătoare.

Profesorul Bulbuca a avut o activitate științifică recunoscută, publicând 130 de articole în revistele de specialitate, precum și două monografii: “Explorarea funcțională a rinichiului” (împreună cu Constantin Zosin și Ștefan Gavrilescu) și “Metode de explorare a echilibrului hidromineral” (cu Prof. Gavrilescu, Deutsch și Diaconescu). Ambele monografii au fost lucrări de referință, fiind traduse în limba maghiară și rusă. Mai presus de toate, însă, ca Profesor și-a îndeplinit cu prisosință menirea de dascăl: a crescut și format o generație de aur de urologi: Profesorii Ştefanovici și Drăgan, Doctorii Panaitescu, Kleitman, Balaban, David sau Balint.

Branco Alexandru Ştefanovici a condus Clinica de Urologie din Timișoara între 1972 și 1987. El a avut contribuții hotărâtoare în dezvoltarea urologiei timișorene: prin experiența sa vastă a “chirurgicalizat” activitatea din Clinica Urologică, introducând ca și concept chirurgia funcțională urologică. A introdus în practică chirurgia stenozei de joncțiune pielo-ureterală, chirurgia oncologică urologică şi a fost primul urolog din Timișoara care a realizat cistectomia radicală cu uretero-sigmoidostomie (procedeul Goodwin). A introdus aortografia, permițând un diagnostic și un tratament mult mai precis în cancerul renal, traumatismele renale, hipertensiunea reno-vasculară, și în malformațiile renale.

Între 1987 și 2002 Clinica Urologică a fost condusă de către Profesorul Petru Drăgan (1932-2007). El a absolvit în 1957 Facultatea de Medicină Generală din Timișoara, fiind șef de promoție și bursier republican, iar în anul 1959 și-a început activitatea în cadrul Clinicii de Urologie a Universității de Medicină din Timișoara, parcurgând toate etapele de promovare, de la Preparator Universitar, până la Profesor Universitar, titlu care i-a fost conferit în 1990. A efectuat mai multe specializări în țară și străinătate, dintre care menționăm în primul rând o bursă Fulbright de un an la Departamentul de Urologie al Universității California din Los Angeles (1969-1970). Acolo a avut șansa de a lucra în mod direct cu Profesorul Willard Goodwin una din legendele urologiei mondiale, învățând și introducând ulterior în practica Clinicii nu mai puțin de 15 tehnici chirurgicale noi, dintre care amintim: transplantul renal, adenomectomia Millin, intervențiile de chirurgie vasculară în stenoza de arteră renală, nefrolitotomia bivalvă, tehnicile de endourologie joasă.

După întoarcerea din America, Profesorul Petru Drăgan a început demersurile pentru introducerea endourologiei în practica curentă a Clinicii de Urologie din Timișoara. Prof. Drăgan a fost, de asemenea, unul din pionierii transplantului renal în România; astfel, în data de 31 Martie 1980 s-a efectuat primul transplant renal cu donor viu la Timișoara, de la tată la fiu. Mai apoi, la data de 25 Mai 1981, la Timișoara s-au efectuat, în premieră în România, primele transplante renale cu rinichi prelevat de la donator în moarte cerebrală.

La începutul anilor ’90, Clinica a fost dotată cu aparatura necesară endourologiei înalte. Prima nefrolitotriţie percutanată (NLP) a fost efectuată în Clinică în 1991 de către Dr. Petru Boiborean căruia, mai târziu, în anul 2005 i s-a decernat titlul onorific de Profesor Asociat.

Activitatea științifică a Profesorului Drăgan a fost prodigioasă: a publicat peste 200 de articole și lucrări în reviste de prestigiu sau congrese internaționale, a realizat în calitate de redactor și autor un număr de 15 monografii; a coordonat de asemenea o perioadă, în calitate de Redactor Șef, Revista Timișoara Medicală. A fost membru a numeroase Asociații și Societăți de specialitate, dintre care amintim: Academia de Științe Medicale, Asociația Română de Urologie, Asociația Română de Endourologie (membru fondator), Asociația Britanică a Chirurgilor Urologi (BAUS) – între puținii membri corespondenți, Asociația Europeană de Urologie, Societatea Internațională de Urologie, Uniunea Medicală Balcanică, Consiliul National al Prostatei. A fost membru de onoare al Societății Sud-Est Germane de Urologie și al Societății Urologilor din Republica Moldova.

Între 2002 și 2013 Clinica Urologică Timișoara a fost condusă de Prof. Dr. Florin Miclea (născut în 1948), Decan al Facultății de Medicină a U.M.F. “Victor Babeș” din Timișoara între 2000 și 2008. În acești ultimi ani, Urologia Timișoreană a cunoscut dezvoltări importante în noi direcții, precum investigațiile moderne ale aparatului urinar, terapia multimodală a litiazei urinare, inclusiv tehnicile minim invazive.

Din octombrie 2013 Clinica Urologică este condusă de Profesorul Viorel Bucuraş. Una din prioritățile Clinicii a devenit introducerea laparoscopiei în practica urologică curentă, fiind organizate la Timișoara (în cadrul Centrului de Microchirurgie Experimentală şi Laparoscopie “Pius Brânzeu”), cu contribuția unor experți recunoscuți pe plan internațional, mai multe cursuri pentru deprinderea cunoștințelor şi abilităților necesare acestui subdomeniu în plină dezvoltare. Ca rezultat, din martie 2014, intervențiile laparoscopie urologice se practică în Clinică, în acest proces fiind implicați şi urologii din generația tânără. În paralel, s-au organizat cursuri de endourologie joasă şi înaltă, cu participare internațională, Clinica Urologică din Timișoara fiind centru de training al companiei Karl Storz Endoskope şi singurul centru de training din Europa Centrală şi de Est acreditat de Secțiunea de Urotehnologie (ESUT) a Asociației Europene de Urologie (EAU), Prof. Bucuraş fiind de asemenea președintele Comitetului de Training al ESUT.

În această ultimă perioadă, au fost modernizate sălile de operație, s-a extins dotarea cu aparatură de endourologie de ultimă generație, inclusiv laser pentru litotriţie, ureteroscop flexibil, rezectoscop bipolar etc. S-au introdus în armamentariul terapeutic proceduri noi: chirurgia retrogradă intrarenală, ureteroscopia flexibilă cu litotriţia laser a calculilor, abordul endoscopic intrarenal combinat al litiazei (ECIRS), abordul percutanat al litiazei prin traiect minim – miniperc şi microperc, tratamentul minim invaziv al incontinenței urinare folosind bandeletele suburetrale, vaporizarea fotoselectivă a prostatei prin tehnica Green Light Laser, puncţia biopsie prostatică ecoghidată utilizând sonda endorectală biplană simultan, ablaţia tumorilor prostatice localizate prin ultrasunete cu frecvență înaltă – HIFU robotic, toate tehnici de actualitate pe plan mondial, prin care ne propunem să menținem performanțele urologiei timișorene la nivelul la care au adus-o Maeștrii noștri.

Activitatea didactică a fost îmbunătățită, s-a modernizat sala de demonstrații a Clinicii, ce a fost adusă la standarde internaționale multimedia, cu echipamente de ultimă generație ce oferă posibilitatea de transmisii live din sala de operații şi de cursuri interactive. Ca o consecință, pe lângă cursurile „tradiționale” au fost organizate cursuri postuniversitare cu participare națională şi internațională: de puncție biopsie prostatică, andrologie şi sexologie, primul Simpozion din România al Societății Internaționale de Incontinență. Ca o recunoaștere a prestigiului profesional, Prof. Bucuraş a fost numit Visiting Professor al Clinicilor de Urologie din Târgu Mureș şi Chișinău.

Istoric

1950 – Prof. Dr. Iosif Bulbuca infiinteaza prima Sectie de Urologie cu 50 de paturi in Timisoara, in cadrul Clinicii Chirurgie II de la Spitalul Bega

1961 – Sectia devine Clinica Urologica independenta

1972 – Prof. Dr. Branco Ștefanovici devine noul Sef al Clinicii Urologice

1974 – Clinica Urologica se muta in noua cladire a Spitalului Clinic Judetean Nr. 1 Timisoara

1977 – Endourologia este introdusa in practica curenta a Clinicii Urologice

1980 – Primul transplant renal cu donor viu la Timișoara, de la tată la fiu (Prof. Dr. Petru Drăgan)

1981 – Se realizeaza primul transplant de rinichi prelevat de la cadavru din Romania (Prof. Dr. Petru Drăgan)

1985 – Este pus in functiune primul ecograf din Timisoara

1987 – Prof. Dr. Petru Drăgan preia conducerea Clinicii

1991 – Membrii Clinicii sunt co-fondatori ai Asociatiei Romane de Endourologie

1997 – Publicarea in colaborare a primului Tratat de Endourologie din Romania

2002 – Prof. Dr. Florin Miclea preia conducerea Clinicii Urologice

Octombrie 2013 – Prof. Dr. Viorel Bucuraș devine noul Sef al Clinicii Urologice

2013 – Este introdusa laparoscopia in practica curenta a Clinicii Urologice

2014 – Clinica devine centru de training al companiei Karl Storz Endoskope, fiind singurul centru de training din Europa Centrala si de Est acreditat de Sectiunea de Urotehnologie (ESUT) a Asociatiei Europene de Urologie (EAU)

Premiere naționale ale Clinicii Urologice Timișoara in perioada 2009-2013

Nefrolitotriţia percutanată în decubit dorsal (tehnica Valdivia) – 2009 (Prof.Dr. Viorel Bucuraș)

Chirurgia minim invazivă a litiazei renale prin abord combinat endoscopic şi percutanat (ECIRS) – 2013 (Prof.Dr. Viorel Bucuraș)

Vaporizarea fotoselectivă a prostatei prin metoda Green Light XPS – 2013 (Prof.Dr. Viorel Bucuraș)

Ablaţia robotică a tumorilor prostatice prin ultrasunete cu frecvență înaltă (HIFU robotic) – 2013.

16-17 iulie 2015 – Primele două prostatectomii radicale laparoscopice robotice utilizând sistemul da Vinci Xi