Contactează-ne

Adresa: Bd. Revoluției din 1989, nr. 9, et. 1, Timișoara
Telefon: –
E-mail: bratu.cristina@umft.ro

Colectivul clinicii universitare

Şef de clinică universitară

📲 Telefon: –

📧 Email: bratu.cristina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

         

Membri

📲 Telefon: –

📧 Email: balan.raluca@umft.ro

📃 Curriculum vitae

         

📲 Telefon: –

📧 Email: popa.george@umft.ro

📃 Curriculum vitae

         

Prezentare generală

Disciplinele de pedodonție și ortodonție au fost înființate în anul universitar 1963-1964, sub denumirea de stomatologie infantilă, girată de Prof. univ. dr. Ioan Gall (București). În perioada următoare (1964-1998), clinica a fost condusă de Prof. univ. dr. Ovidiu Grivu. Conducerea clinicii a fost preluată ulterior de Prof. univ. dr. Elisabeta Bratu, Prof. univ. dr. Florica Glăvan și Conf. univ. dr. Eleonora Schiller.

Până în anul 1971, sediul disciplinei a fost situat la etajul 3 al Policlinicii nr. 3, iar mai apoi, pe str. Lenau, nr. 10. Din ianuarie 2002, ne desfășurăm activitatea în actualul sediu, situat la etajul 1 al clădirii Facultății de Medicină Dentară.

Prin decizia Senatului UMFT, în anul 2014 a avut loc separarea Disciplinei de ortodonție de Disciplina de pedodonție. În perioada 2014-2019, conducerea disciplinei a fost asigurată de doamna Conf. univ. dr. Eleonora Schiller, iar din anul 2019 până în 2023, de doamna Prof. univ. dr. Camelia Alexandrina Szuhanek. În anul 2023, prin decizia conducerii UMFT, a avut loc o nouă separare a disciplinei, în Disciplina de ortodonție I, respectiv ortodonție II. Clinica universitară de ortodonție II se află în prezent sub conducerea doamnei Conf. univ. dr. Dana-Cristina Bratu.

În cadrul clinicii noastre se desfășoară activitate clinică și didactică atât cu studenții Facultății de Medicină Dentară de la programele de studii Medicină Dentară, Medicină Dentară în limba engleză și Tehnică Dentară, precum și cu un număr însemnat de medici stomatologi rezidenți români și străini care urmează un program de pregătire în specialitatea ortodonție și ortopedie dento-facială sau în alte specialități.

Studenții interesați de aprofundarea diverselor teme din domeniul ortodonției sunt încurajați să participe activ la workshop-uri și manifestări științifice și sunt îndrumați în elaborarea lucrărilor de licență care abordează tematica specifică domeniului.

Membrii clinicii noastre sunt medici specialiști și primari în specialitatea ortodonție și ortopedie dento-facială, având și alte specialități și competențe, cu o amplă experiență, fundamentată inclusiv prin participări la multiple manifestări științifice naționale și internaționale. Colaborarea strânsă cu alte discipline din universitatea noastră, dar și cu alte centre universitare din țară și străinătate, a fost concretizată prin elaborarea de cărți de specialitate și materiale didactice, participarea în colective și granturi de cercetare, publicarea a numeroase articole în reviste cotate ISI (Web of Science) sau indexate în baze de date internaționale.

Direcții de cercetare: interdisciplinaritatea în ortodonție, ancorajul extradentar, mini-implanturi ortodontice, tehnici de expansiune maxilară, digitalizarea în ortodonție, biomateriale, biomecanica ortodontică, tehnologia aparatelor ortodontice.

Cursuri obligatorii:

  • Ortodonție și ortopedie dento-facială – pentru studenții din anul VI, programul de studii Medicină Dentară și Medicină Dentară în limba engleză
  • Tehnologia aparatelor ortodontice – pentru studenții din anul III, programul de studii Tehnică Dentară
  • Cursuri de ortodonție și ortopedie dento-facială – pentru medicii rezidenți

Curs opțional:

  • Managementul comportamental în medicina dentară – pentru studenții din anul IV, programul de studii Medicină Dentară și Medicină Dentară în limba engleză

Personal mediu:
Comșa Nada Doina – asistent medical principal