Contactează-ne

Adresa: Clădirea Facultății de Medicină Dentară, et.II, Bv. Revoluției din 1989, nr. 9, 300041, Timișoara
Telefon: 0744521470; 0744471187
E-mail: stratul.stefan@umft.ro

 
Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: 0744521470

📧 Email: stratul.stefan@umft.ro

 📃 Curriculum vitae

 

Membri

📲 Telefon: 

📧 Email:  rusu.darian@umft.ro

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 

📧 Email: calniceanu.horia@umft.ro

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon:

📧 Email: simina.boia@umft.ro

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 

📧 Email:  cipriansro@gmail.com

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 

📧 Email: onisei.dan@umft.ro

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 

📧 Email: vior3lia_21@yahoo.com

 📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: 

📧 Email: boldeanucamelia@gmail.com

 📃 Curriculum vitae

 

Prezentare generală

Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu bolile structurilor de suport si de invelis ale dintilor, incluzand gingia, cementul radicular, ligamentul parodontal si osul alveolar. In prezent, Parodontologia este, de departe, cea mai dinamica ramura a stomatologiei, rezultatele cercetarii fundamentale si clinice din Parodontologie stand la baza progresului majoritatii ramurilor medicine dentare.

Intemeietorul Scolii de Parodontologie din Timisoara este Prof.Dr.Victor Severineanu (1927-2014), personalitate marcanta a invatamantului universitar de Medicina Dentara din Romania, cu valoroase preocupari didactice si stiintifice in specialitatea noastra. Disciplina independenta de Parodontologie a luat fiinţă în toamna anului 2004, prin desprinderea activităţilor didactice de Parodontologie din Disciplina de Odontologie-Parodontologie, sub conducerea Conf.Dr.Doina Onisei. Din anul 2016, Disciplina este condusa de Prof.Dr.Dr.med.dent.Stefan-Ioan Stratul.

Sediul Disciplinei se află la etajul II al Facultăţii de Medicină Dentară din Bv. Revoluţiei de la 1989 nr.9, Timişoara. Disciplina are 10 posturi de activitate clinica (unituri dentare) distribuite intre o sală de stagii clinice, o sală de operaţii si patru spatii pentru cercetarea clinică, toate informatizate în reţea şi beneficiind de dotare la standarde înalte. Pentru necesitati de predare la scara redusa, spatiile Disciplinei mai includ o sala de seminar, dotata cu tehnica de conferinta moderna.

Studiul Parodontologiei se adresează studenţilor anului VI specializarea Medicină Dentară pentru sectile romana si engleza şi studenţilor specializărilor Asistenţă de Profilaxie Dentară şi Tehnică Dentară. Disciplina de Parodontologie mai include si studiile conexe Microscopie Dentara si Tehnici Speciale de Chirurgie Parodontala, oferite in acest moment studentilor de Medicina Dentara ca discipline optionale la anii de studiu V si VI.

Cadrele didactice titulare ale Disciplinei sunt doctori în Medicină Dentară, specialisti si medici primari de Parodontologie, avand la activul pregatirii doctorate, masterate, cursuri postuniversitare şi alte forme de educatie medicala continua, în tara si in străinătate. Stagiile clinice sunt insotite in permanenta de expuneri si demonstratii pe pacient de chirurgie parodontala conventionala, regenerativa si mucogingivala, efectuate de catre cadrele didactice asistate de catre medicii rezidenti.

Din anul 2009, Disciplina de Parodontologie asigură pregătirea viitorilor specialişti in Parodontologie pe parcursul unei curicule teoretice si practice cu durata de 3 ani, anual primind intre trei si zece medici rezidenti din tara si din strainatate, unii aflati la a doua specializare. In cadrul Disciplinei activeaza si isi desfasoara activitatea de cercetare un numar de doctoranzi, care sprijina substantial si activitatile didactice.

Activitatea de cercetare a colectivului Disciplinei este orientata preponderent catre cercetarea clinica (evaluarea de noi mijloace antimicrobiene adjunctive terapiei initiale parodontale, factori biologici de initiere si stimulare a regenerarii parodontale, patologia periimplantara, patologia endo-parodontala etc.), dar include si valoroase teme de cercetare fundamentala (metode inovative de tehnica histopatologica dento-parodontala, analize microbiologice si enzimatice etc.) precum si teme conexe, cum ar fi cele legate de interrelatia parodontal-sistemica si rolul nutrigenomicii, ergonomia activitatii clinice folosind magnificatiile inalte etc. Disciplina de Parodontologie organizează cu regularitate cursuri postuniversitare naţionale şi internaţionale. Unele manifestari, cum ar fi Scolile Internationala de Vara de Parodontologie si Endodontie la Timisoara si Simpozionul International de Membrane, desfasurate in colaborare cu Societatea Romana de Microscopie Dentara SRMD, se desfasoara deja de mai multi ani si au devenit traditionale.

In prezent, exista un proiect cuprinzator de amenajare si modernizare a spatiilor Disciplinei, care este aprobat si asteapta sa fie pus in practica.

Pe langa colaborarile interdisciplinare din cadrul Facultatii (indeosebi cu Disciplinele de Endodontie, Biochimie stomatologica, Patologie Orala), Disciplina de Parodontologie desfasoara excelente colaborari nationale cu Disciplinele omoloage de la UMF Iuliu Hatieganu din Cluj si de la UMF Craiova, dar si colaborari internationale cu Departamentele omoloage de la Universitatile din Leipzig, Mainz si Aachen (Germania), Berna (Elvetia), Napoli si Catanzaro (Italia), materializate in proiecte comune si publicatii in reviste ISI cu factor de impact. Disciplina a propus si a obtinut numirea ca si Doctor Honoris Causa ai UMFVB Timisoara a mai multor colaboratori valorosi din strainatate. Acestia onoreaza periodic Disciplina cu prezenta lor, sustinand cursuri si forme diverse de pregatire practica pentru studenti, medici rezidenti si tineri medici.

Proiectele de cercetare in care au fost implicati pana in prezent membrii Disciplinei sunt:

 • Grant CNCSIS, tip A, cod 1003 – Tehnologii  noi in implantologia stomatologica bazate pe modele de osteointegrare animala (coordonator Prof.Dr.Cornel Igna, USAB Timisoara)
 • Grant CNCSIS tip A, cod 57 – Identificarea  prin analiza genomica a microflorei patogene in leziunile combinate endo-parodontale (coordonator S.l.Dr.Andreea Didilescu, UMF Carol Davila Bucuresti)
 • Grant CNCSIS tipA, cod 456 – Analiza factorilor de risc in cazul infractionalitatii feminine si implementarea unor politici institutionale conjugate in scopul diminuarii acesteia (coordonator Prof.Dr.Viorel Pasca, UVTimisoara)
 • Grant PNCDI2, Protocoale clinice pentru optimizarea aplicatiilor microscopiei dentare MICRODENT, contract CNMP 41-034/14.09.2007 (ccordonator sef lucrari Dr.Stefan-Ioan Stratul)
 • Grant PNCDI2, Ergoingineria locului de munca – aplicatii in medicina dentara ERGINDENT, contract CNMP 91-022/18.09.2007, (coordonator Prof.Dr.Veronica Argesanu, UPTimisoara)
 • Grant Academia Romana, Studiu clinic si imagistic asupra integrarii implantelor orale endoosoase cu sau fara aport de biomateriale de aditie osoasa, nr.GAR 131/14.05.2008, contract 11920/21.04.2008 (coordonator S.l.Dragos Epistatu, UMF Carol Davila, Bucuresti)
 • Grant PNCDI2, Rolul psihoterapiei cognitiv-comportamentale in tratamentul chirurgical parodontal: un studiu clinic controlat PSIDENT, contract 42-141/2008 (coordonator Prof.Dr.David Daniel, UBB Cluj)
 • Proiect POSDRU, Ergonomie, preventie si management performant in medicina dentara prin aliniere la standardele europene, fonduri pentru proiecte strategice, cererea de propuneri de proiecte nr. 81 „Competenţe pentru competitivitate”, cerere de finanţare: ID 55651, aprobat prin decizia AMPOSDRU 1477/24.03.2010 (coordonator Prtof.Dr.Veronica Argesanu, UPTimisoara)
 • Grant PNCDI2, Comportamentul celulelor  mezenchimale orale in relatie cu un nou material compozit in terapia parodontala regenerativa moderna STEMDENT, proiect castigator in competitia 2013 pentru programul Parteneriate in domenii prioritare – subprogramul PCCA din cadrul PNCDI cod depunere PN-II-PT-PCCA-2013-4-1474, contract 127/2014 (coordonator Prof.Dr.Alexandra Roman, UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca)
 • Grant intern UMFT Victor Babes Timisoara Caracterizarea activitatii biologice epiteliale si a raspunsului limfocitar T pe o matrice bilaminara tridimensionala de colagen utilizata pentru augmentarea latimii gingiei keratinizate in cursul fazei de vindecare post-grefa KERATOGRAFT, contract 15250/19.12.2012 (Director Asist.Dr.Darian Rusu)
 • Grant intern, Fundamentari inovative si aplicative ale tomografiei optice coerente in medicina dentara. Validari experimentale alternative DENTALOCT. Competitia interna UMF Victor Babes Timisoara in cadrul programului Parteneriate in Cercetarea Fundamentala Inovativa – III-C2-PCFI-2015/2016 (coordonator Conf.Dr.Cosmin Sinescu, UMFVBT)
 • Grant intern, Microlaborator pentru procesarea biopsiilor de tesuturi ne-demineralizate si a preparatelor complexe os-metal-tesuturi moi din implantologia orala DUROTOM. Competitia interna UMF Victor Babes Timisoara in cadrul programului Dezvoltarea capacităţilor în cercetarea fundamentală şi aplicativă IV-CI-PDCC-2015/2016, contract 7199/01.07.2015 (ccordonator Prof.Dr.Dr.Stefan-Ioan Stratul)
 • Medical Infrastructure for the Development of Excellence Surgical Services in the Cross-border Area. Proiect in cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia finanţat de UE (coordonator Prof.Dr.Mihai Ionac, UMFVBT)

Personalul mediu si auxiliar al Disciplinei:

 1. As.med. princ.profilaxie Dorina Gliga
 2. As. med. Monica Mirtu
 3. Laborant Silvana Adam
Incursiune stiintifica in centrul pentru dezvoltarea periutelor electrice Oral-B

Ca urmare fireasca a exceptionalelor relatii de colaborare de lunga durata dintre Disciplina de Parodontologie din UMF Victor Babes Timisoara si Oral-B Romania, care culmineaza in fiecare primavara cu “Saptamana Oral-B”, in data de 12 octombrie 2022 o delegatie a Disciplinei, formata din Prof.Dr.Dr.med.dent. Stefan-Ioan Stratul si Conf.Dr. Darian Rusu, au participat la un eveniment exclusivist organizat de concernul Procter & Gamble – producatorul produselor de igiena orala Oral-B, la Centrul de Inovare de la Kronberg in Taunus, in apropiere de Frankfurt am Main.

In timpul acestui eveniment unic, destinat colaboratorilor cei mai valorosi din mediul academic ai Oral-B, participantii au avut sansa de a vizita facilitatile P&G si de a obtine o experienta de prima mana despre modul in care firma isi desfasoara cercetarile tehnologice si clinice in domeniul sanatatii orale, familiarizandu-se cu acestea si primind o serioasa motivatie pentru continuarea colaborarii.

Dupa o intalnire informala la Hotel Scandic din Frankfurt cu ceilalti invitati europeni in seara dinaintea evenimentului, in dimineata zilei de 12 octombrie participantii au au sosit la GIC – Centrul German de Inovatie al P&G. Vizita a inceput cu o introducere deosebit de interesanta despre istoria si preocuparile concernului P&G, renumit in ultimele 5 decenii pentru o multime de inovatii in domeniul ingrijirii si igienei personale, din care cele mai cunoscute sunt masinile de barbierit Braun si periutele de dinti electrice Oral-B. Au fost apoi vizitate departamentele de testare in laborator, de analiza acustica, de design si de testare clinica a periutelor electrice de dinti Oral-B. Au fost oferite cu maxima amabilitate si competenta explicatii detaliate legate de proiectarea, avansul inovativ, ergonomia, siguranta in exploatare si optimizarea efectelor clinice ale acestora din urma, cu accent deosebit asupra noilor periute revolutionare iO, care imbina pentru prima data rotatia, oscilatia si vibratia pentru obtinerea unui efect maxim al disruperii biofilmului oral.

Reintorsi la Frankfurt, participantii s-au intalnit in cadrul unei scurte sesiuni de comunicari. Au luat cuvantul din partea gazdelor  Dr.Boris Atlas, Global Professional & Scientific Relations P&G, si Dr.Ralf Adam, Oral Care Clinical Operations P&G, care au detaliat aspecte legate de cercetarea fundamentala si clinica bazate pe dovezi care sta la baza succesului produselor Oral-B. Din partea participantilor, Prof.Dr. Stefan-Ioan Stratul a facut o prezentare a istoricului descoperirii si experientei personale cu periutele Oral-B, transpuse in impunerea acestora ca recomandare oficiala a Clinicii si Scolii de Parodontologie din Timisoara. Au fost subliniate modalitatile practice de motivare si instruire a pacientilor pentru realizarea si mentinerea igienei orale in timpul pasilor 1 si 4 ai tratamentului sistematic al parodontitelor folosind periutele electrice, cu accent asupra avantajelor si beneficiilor sistemului inovativ Oral-B iO, ca si eforturile didactice permanente de integrare a sistemelor Oral-B in practica clinica, destinate studentilor si rezidentilor nostri de Parodontologie. Nu mai putin, au fost mentionate preocuparile de viitor in cercetarea clinica a Disciplinei, in care produsele Oral-B ocupa un loc principal.

Adresam multumiri deosebite dlui Cosmin Draghici, Oral-B Romania Unit Manager pentru invitatie si pentru sprijinul esential in desfasurarea si succesul acestei vizite, care va contribui la intarirea colaborarii dintre Parodontologia timisoreana si Oral-B, in beneficiul pacientilor, studentilor, medicilor rezidenti si colegilor practicieni.