Prof. Univ. Dr. Honoris Causa Johannes Poigenfürst

19.03.1929 11.03.2024

 

Cu profund regret vă aducem la cunoștința trecerea în neființă a Prof. Univ. Dr. Honoris Causa Johannes Poigenfürst.

Prof. Univ. Dr. Honoris Causa Johannes Poigenfürst s-a născut la Viena unde, după examenul de maturitate din 1947, a început studiile medicale la Universitatea de acolo.

Formarea sa în specialitate a debutat la încheierea studiilor și s-a desfășurat între 1955 -1968 în Germania, Anglia și Suedia, iar între 1967-1968 a urmat o specializare în SUA la New York.

În anul 1972 susține teza de abilitare, iar din 1983 devine profesor universitar, în anul următor preluând și conducerea Spitalului Lorez Böhler din Viena pe care o ocupa până la pensie, în 1997.

Domnia sa a fost o personalitate cunoscută internațional în plan profesional (co-editor la numeroase reviste de specialitate, membru în societăți științifice etc.), dar și o personalitate puternică în particular, ferm dar corect, aspru dar plin de compasiune, cult dar bon viveur.

A fost atașat de România din tinerețe, în anii 70 vizitând țara și păstrând amintiri plăcute uneori hazlii din acea perioadă.

Imediat dupa Revoluția din ‘89, chiar la sfârșitul lunii decembrie a acelui an, a organizat un tren de ajutoare materiale medicale și împreună cu o echipă chirurgicală completă a venit în Timișoara la Clinica de Ortopedie, pe atunci în sediul de pe str.Mugurilor, unde s-a străduit să îmbunătățească îngrijirile celor grav răniți.

Impresionat fiind de condițiile găsite acolo, a reușit să organizeze transportul pentru tratament în Austria a mai multor pacienți grav răniți. De asemenea, a sesizat necesitatea îmbunătățirii dotărilor materiale și a formării medicilor. În consecință, a colectat și donat, clinicii de ortopedie, materiale și echipamente necesare, dar mai ales a înțeles că formarea oamenilor e importantă. În acest sens, a asigurat pe adresa clinicii, mai mulți ani la rând, abonamente la reviste de specialitate, a asigurat participarea unor colegi la congrese și cursuri internaționale și a preluat mai mulți medici în spitalul condus de el, unde au beneficiat de formare prin integrarea efectivă în activitatea medicală.

Probabil, opera vieții pentru Domnia sa a fost alcătuirea în 1993 a unei asociații cu scopul construirii unui spital nou de politraumatologie în Timișoara după toate standardele europene. Prin colaborarea acesteia cu guvernul austriac, Caritas Austria și Caritas Timișoara, cu acordul autorităților locale, acest spital a fost finalizat în 2003.

Pentru atașamentul și strădaniile dedicate orașului Timișoara, în 1995 i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare”, iar pentru contribuția la dezvoltarea medicală a orașului titlul de “Doctor Honoris Causa” în 1996.

Veșnică și pioasă amintire!