Este vorba de o colaborare care este deja in derulare de peste jumatate de an cu VAS – Fundatie Europeana non-profit, care are ca misiune dezvoltarea Medicinei Vasculare in cadrul unor colaborari multicentrice intre cercetatori si clinicieni din Europa si din intreaga lume.

Scopul principal al VAS este combaterea bolilor vasculare prin preventie si tratament, in beneficiul pacientilor si al societatii. Pentru acest scop VAS ofera infrastructura colaborarii intre membrii ei, avand la baza triada Cercetare – Educatie – Clinica.

In acest sens a fost initiat un proiect international de studiu al bolii Burger, o boala vasculara cu multe necunoscute. UMF Victor Babes, Clinica de Chirurgie Vasculara, este parte a acestui grup de lucru alaturi de personalitati din medicina vasculara din Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Polonia, Slovenia, Turcia. Un prim pas a fost crearea unui grup de lucru, apoi redactarea unui „Position paper”, in curs de publicare. Urmeaza alte proiecte, legate de clasificarea bolii, crearea unui registru etc.

Ulterior semnarii de ambele parti (UMF – VAS) a acordului de colaborare, temele de cooperare se vor putea extinde pe mai departe in domeniul atat de vast al bolilor vasculare.