Nu te-ai decis încă ce specialitate să alegi pentru Rezidențiat? Îți place să te confrunți cu provocări?

Chirurgia vasculară poate fi alegerea ideală pentru tine. Este o specializare plină de posibilități, cu o patologie vastă și complexă. Vezi oameni în situații critice și simți o satisfacție imensă când reușești să îi ajuți să își salveze membrele sau chiar viața. Te gândești la pacientul cu anevrism de aortă abdominal rupt pe care l-ai salvat în prima ta gardă și realizezi că ești în locul potrivit. Da, volumul de muncă poate fi mare, dar colegii tăi sunt amabili și profesioniști. Ai ce învăța de la fiecare și ai ocazia să te dezvolți profesional într-un mediu echipat cu tehnologie de ultimă generație. Îți place că ai acces la ecograf la orice oră din zi sau din noapte? Chiar dacă ești rezident, ai privilegiul de a intra în sala de operație din primul an. Este un avantaj imens faptul că poți participa încă de la început la intervenții și ai multe de învățat. În pofida tensiunilor inevitabile, te simți recunoscător pentru această oportunitate.

Dr. Anda Stamatovici, medic rezident în chirurgie vasculară, împărtășește provocările și satisfacțiile acestei specializări. Deși admite că drumul este departe de a fi ușor, pentru ea satisfacția pe care o aduce munca depășește dificultățile. Ea încurajează tinerii medici și studenții interesați să viziteze Secția de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, să experimenteze atmosfera și să cunoască în profunzime această specializare.

Dr. Stamatovici a fost martora entuziasmului studenților care, după ce au petrecut câteva ore în gardă cu ea, și-au exprimat dorința de a urma specialitatea chirurgiei vasculare. În opinia ei, interacțiunea directă și experiența practică sunt cruciale pentru a înțelege adevărata frumusețe și complexitate a acestei specializăți.

Rezidenții au oportunitatea unică de a asista și participa activ la operațiile, inclusiv cele endovasculare, îmbinând astfel chirurgia deschisă cu cea minim invazivă. Aparatura modernă la care au acces este un bonus, contribuind la învățarea și dezvoltarea abilităților chirurgicale. În cea mai recentă achiziție, o sală de operații echipată pentru proceduri hibride, se combină tehnica chirurgiei clasice cu cea endovasculară, oferind astfel un mediu de învățare inovator și interesant.