Conf. univ. dr. Stela Iurciuc, decanul noii Facultăți de Asistență Medicală Generală ne oferă detalii despre înființarea celei de-a patra facultăți a univerisității noastre, care va avea următoarele specializări/programe de studii universitare de licență:

  • Asistență medicală generală;
  • Asistență medicală generală (la Lugoj);
  • Asistență medicală generală (Deva);
  • Balneofiziokinetoterapie și recuperare;
  • Nutriție și dietetică.

Noua facultate a fost dezvoltată în contextul necesității de a gestiona mai eficient numărul mare de studenți și de a respecta strategia Ministerului Sănătății, conform căreia, până în 2030, toate asistentele medicale vor trebui să aibă studii universitare.

Noua facultate oferă programe de licență în Asistență Medicală Generală (4 ani, 240 de credite), Balneofizio-Kinetoterapie (3 ani, 180 de credite) și Nutriție și Dietetică (3 ani, 180 de credite). De asemenea, facultatea se extinde în două locații, Lugoj și Deva, pentru a asigura formarea practică a studenților în spitale locale.

Un alt aspect important este lansarea unui program de licență în Asistență Medicală Comunitară și Paliație de Bază, răspunzând unui deficit de asistente specializate în aceste domenii. Acest program își propune să pregătească asistenți medicali capabili să ofere îngrijiri complexe și empatice, necesare în contextul îmbătrânirii populației și al creșterii nevoilor de îngrijire paliativă.

Conf. univ. dr. Stela Iurciuc subliniază importanța educației integrate și colaborative, în care asistenții medicali, kinetoterapeuții și nutriționiștii lucrează împreună cu medicii pentru a oferi îngrijiri de calitate pacienților. Facultatea se mândrește cu cadre didactice specializate, inclusiv asistenți medicali cu doctorat, și oferă programe de masterat pentru absolvenții programelor de licență, asigurând o formare continuă și avansată în domenii precum prevenția și recuperarea cardiovasculară sau nutriția clinică și comunitară.

Astfel, Facultatea de Asistență Medicală Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara reprezintă un pas important în asigurarea unei educații de calitate pentru viitoarele cadre medicale, contribuind astfel la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.