Contactează-ne

Adresa: Bd. Revoluției din 1989, nr. 9, etaj I, Timişoara
Telefon: –
E-mail: popa.malina@umft.ro

 
Colectivul clinicii universitare

Şef clinică universitară

📲 Telefon: –

📧 Email: popa.malina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

Membri

📲 Telefon: –

📧 Email: luca.magda@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: –

📧 Email: ogodescu.emilia@umft.ro

📃 Curriculum vitae

📲 Telefon: –

📧 Email: igna.andreea@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: –

📧 Email: dinu.stefania@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: –

📧 Email: lazar.cristina@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

📲 Telefon: –

📧 Email: nicoleta.stoican@umft.ro

📃 Curriculum vitae

 

Prezentare generală

Pedodonţia este specialitatea medicinei dentare care asigură sănătatea orală a copiilor şi a adolescenţilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale, prin mijloace preventive şi curative.

Interesul pentru o mai bună sănătate orală a copilului a început în secolul al XIX-lea, dar stomatologia modernă dedicată copiilor a luat naștere propriu-zis în 1902, când Ernst Jessen a deschis prima clinică stomatologică europeană pentru copii, la Strasbourg. Deşi au existat schimbări enorme în sistemele de sănătate după cel de-al Doilea Război Mondial, schimbări reale în îngrijirea stomatologică a copilului s-au produs numai odată cu apariţia liniilor directoare OMS pentru aplicarea programelor preventive.

În ţara noastră, începuturile pedodonției se situează în centrele universitare Bucureşti şi Cluj, pentru ca ulterior  să se alăture și centrele universitare Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Între anii 1963-1964 ia fiinţă la Timişoara disciplina de Pedodonţie-Ortodonţie, iar în anul 2014, disciplina de Pedodonţie din Timişoara devine de sine stătătoare. Sediul disciplinei se află la etajul I al Facultăţii de Medicină Dentară din Bv. Revoluţiei de la 1989 nr.9, Timişoara.

În cadrul disciplinei de Pedodonție îşi desfăşoară activitatea de pregătire studenţii înscriși la specializarea Medicină Dentară din anii IV şi V – secţiile română şi engleză,  la specializarea Asistenţă de Profilaxie Stomatologică din anul I şi la specializarea Tehnică Dentară din anul II. De asemenea, disciplina de Pedodonţie include şi discipline opţionale: „Principii de Tratament Interdisciplinar” pentru studenţii anului VI, precum şi facultative: ”Tulburări Orofaciale Miofuncţionale” pentru studenţii anului V, specializarea Medicină Dentară.

Cadrele didactice ale disciplinei de Pedodonție sunt medici stomatologi specialiști sau primari în specialitatățile pedodonție, respectiv ortodonție și ortopedie dento-facială. Pregătirea cadrelor didactice este consolidată în permanență prin participarea activă la cursuri și congrese naționale și internaționale.

Din anul 2017, odată cu înfiinţarea specialităţii de Pedodonţie în rezidențiat, cadrele didactice ale disciplinei coordonează activitatea de pregătire a medicilor rezidenţi înscriși la această specialitate.  

Personal mediu şi auxiliar al Disciplinei:

  1. As.med.princ. Loredana Cioară
  2. Laborant princ. Larisa Oneţ
  3. Laborant Ioan-Adrian Mic

În prezent, disciplina de Pedodonție a Facultății de Medicină Dentară din  UMFVBT derulează activități de cercetare în cadrul Centrului de cercetare în Pedodonție (Pedo-Research).

https://www.umft.ro/cercetare/centre-de-cercetare/pedo-research/

Galerie foto